latinica  ћирилица
21/10/2021 |  15:54 ⇒ 16:00 | Autor: SRNA

Vikinzi otkrili Ameriku prije Kolumba? (VIDEO)

Vikinzi su imali naselje u Sjevernoj Americi prije tačno hiljadu godina, vijekovima prije nego što je Kristifor Kolumbo stigao na taj kontinent, navodi se u naučnoj studiji objavljenoj u časopisu "Nejčer".
Primjer vikinškog naselja u Njufaundlendu, Kanada (foto: wikipedia.org / Dylan Kereluk) -
Primjer vikinškog naselja u Njufaundlendu, Kanada (foto: wikipedia.org / Dylan Kereluk)

Naučnici su naveli da je nova tehnika datiranja koja analizira godove drveća, pružila dokaze da su vikinzi zauzeli lokaciju u Njufaundlendu u Kanadi 1021. godine.

Odavno je poznato da su Evropljani stigli do Amerike prije Kolumbovog dolaska u Novi svijet 1492. godine, ali ovo je prvi put da su istraživači predložili tačan datum.

U časopisu "Nejčer" naučnici su rekli da su analizirali godove tri drveta posječena za nordijsko naselje Lensi Medouz.

Oni su naveli da su, koristeći kao referencu atmosferski radiokarbonski signal koji je rezultat tačno datirane solarne oluje, mogli da precizno odrede 1021. kao "tačnu godinu sječe drveta".

Znalo se da se takva solarna oluja /veliki udar zračenja Sunca koji pogađa Zemlju/ dogodila 992. godine, ukazali su naučnici. To im je omogućilo da odrede tačniji datum od prethodnih procjena za vikinško naselje.

- Povezivanje ovih aspekata sa nordijskim ljudima zasnovano je na detaljnom istraživanju koje je prethodno sprovela Vlada Kanade - napominje se u studiji i dodaje da postoje jasni dokazi da je uzorkovano drvo modifikovano metalnim alatima.

Lensi Medouz, lokalitet na listi svjetske baštine Uneska, nalazi se na najsjevernijem dijelu ostrva Njufaundlend. To je prvo i jedino poznato naselje koje su formirali vikinzi u Sjevernoj Americi i najraniji dokaz evropskog naseljavanja u Novom svijetu.

Radiokarbonsko datiranje je tehnika koja mjeri zaostale koncentracije radioaktivnog izotopa ugljenika /ugljenik 14/ prisutnog u predmetu.

Ugljenik 14 se vremenom raspada i mjerenje koliko je preostalo govori o starosti uzorka, navodi Bi-Bi-Si.