latinica  ћирилица
21/10/2021 |  15:58 ⇒ 22:02 | Autor: RTRS

Cvijanović u Poljskoj: Poštovati ustavnu strukturu predviđenu Dejtonskim sporazumom (FOTO/VIDEO)

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, drugog dana zvanične posjete Poljskoj, sastala se sa državnim sekretarom u Ministarstvu porodice i socijalne politike Stanislavom Švedom i učestvovala na naučnom panelu na Institutu za slavistiku Varšavskog Univerziteta.
Sastanak sa državnim sekretarom u Ministarstvu porodice i socijalne politike Stanislavom Švedom - Foto: RTRS
Sastanak sa državnim sekretarom u Ministarstvu porodice i socijalne politike Stanislavom ŠvedomFoto: RTRS

Na sastanku sa državnim sekretarom razgovarano je o iskustvima Poljske u oblasti demografske politike i sprovođenju različitih mjera u domenu pružanja podrške porodici, kako mladima, tako i penzionerskoj populaciji, saopšteno je iz Kabineta predsjednice Republike Srpske.

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)

Sagovornici su izrazili opredijeljenost ka intenzivnijoj institucionalnoj saradnji resornih ministarstava u Poljskoj i Republici Srpskoj, te razmjeni informacija u pogledu pozitivnih praksi koje imaju za cilj poboljšanje demografske situacije.

Tokom naučnog panela, u organizaciji Instituta za slavistiku na Varšavskom Univerzitetu, bilo je riječi o brojnim aktuelnim temama, poziciji Republike Srpske u okviru ustavnog sistema BiH, procesu evropskih integracija, kao i odnosu Poljske prema politikama Evropske unije.

Na panelu, kojem su prisustvovali predstavnici Instituta za međunarodne odnose Poljske, Udruženja koje se bavi izučavanjem političkih i društvenih procesa na postjugoslovenskom prostoru, kao i dekan Fakulteta polonistike Zbignjev Gren, predsjednica Srpske upoznala je učesnike sa aktuelnom političkom situacijom u BiH i ukazala na neophodnost poštovanja ustavne strukture predviđene Dejtonskim sporazumom i njegovim Aneksom 4.

Predsjednica Srpske izrazila je zadovoljstvo učešćem na naučnom panelu, kao i konstruktivnom raspravom kojoj su doprinijeli kako prisutni predstavnici naučne zajednice, tako i studenti Varšavskog Univerziteta.

      View this post on Instagram

A post shared by Željka Cvijanović (@zeljka.cvijanovic)

Ranije danas predsjednica Srpske uručila je Enciklopediju Republike Srpske Institutu za slavistiku na Univerzitetu u Varšavi.