latinica  ћирилица
21/10/2021 |  16:26 ⇒ 22:02 | Autor: RTRS

Banjaluka: Porodilje da podnesu zahtjev za isplatu novčane naknade

Sve majke koje su stekle potomstvo tokom ove godine, treba da iskoriste svoje pravo i podnesu zahtjev za isplatu novčane naknade koje im je omogućio Grad Banjaluka. Ovo je jedan konkretan korak kojim se podstiče natalitetna politika i finansijski olakšava porodicama koje su dobile novog člana, poručila je Mira Pekić, generalni sekretar PDP-a.
Gradska uprava Banjaluka - Foto: RTRS
Gradska uprava BanjalukaFoto: RTRS

Pekićeva podsjeća da će porodilje, koje potomstvo budu sticale do kraja godine, imati rok od 60 dana da dostave potrebnu dokumentaciju, kako bi se isplatila predviđena naknada.

- Bilo je i drugačijih prijedloga, poput jednokratne pomoći od 500 KM svakoj porodilji, međutim, drago mi je što je Gradska uprava odlučila da podsticaj pronatalitetne politike realiziuje na drugačiji i sveobuhvatniji način. Svaka majka koja dobije prvo i drugo dijete, dobiće od Grada 500 KM i to na dan rođenja 250 KM, te za prvi rođendan 250 KM - navela je ona.

Pekićeva je dodala da će svaka majka koja dobije treće dijete dobiti 700 KM i to 350 KM za dan rođenja, te dodatnih 350 KM za prvi rođendan.

- Za svako četvrto, peto, šesto dijete biće isplaćena podrška Grada u ukupnom iznosu od 2.000 KM, od kojih će 1.000 KM biti isplaćeno na dan rođenja, a 1.000 KM za prvi rođendan. Ovo je značajna mjera, koju treba da slijede i druge lokalne zajednice u Republici Srpskoj - rekla je Pekićeva.