latinica  ћирилица
21/10/2021 |  16:27 | Autor: SRNA

Moravjecki: Varšava neće pokleknuti pred ucjenama

Poljska neće pokleknuti pred ucjenama EU, već će nastojati da riješi aktuelne sporove, rekao je premijer Mateuš Moravjecki, koji je došao u Brisel prije sastanka lidera EU da brani svoju državu, u eskalaciji ideološke borbe.

Dugotrajne tenzije između poljskih vladajućih nacionalista i liberalne većine evropskog bloka naglo su porasle otkad je poljski Ustavni sud donio odluku 7. oktobra da su elementi zakona EU nespojivi sa Ustavom Poljske.

Osporavajući centralno načelo integracije u EU, ovaj slučaj rizikuje da izazove novu temeljnu krizu za blok, koji se i dalje bori sa posljedicama Bregzita, kao i da Poljska izgubi velikodušne evropske finansijske injekcije.

- Neke evropske institucije preuzimaju pravo da odlučuju o stvarima koje im nisu dodijeljene - izjavio je Moravjecki uoči dvodnevnih razgovora 27 nacionalnih lidera bloka u Briselu.

On je naveo da Poljska neće pristati na ucjene.

- Nećemo djelovati pod pritiskom ucjena, spremni smo za dijalog, ne pristajemo na sve veće nadležnosti institucija EU, ali ćemo, naravno, razgovarati o tome kako u dijalogu riješiti trenutne sporove - rekao je Moravjecki.

Njegove bogatije zapadne kolege posebno žele da spriječe da njihovi novčani doprinosi u EU koriste konzervativni političari, za koje smatraju da podrivaju ljudska prava utvrđena evropskim zakonima.