latinica  ћирилица
21/10/2021 |  16:38 ⇒ 17:40 | Autor: SRNA

Podignuta optužnica protiv vođa i članova kavačkog klana

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore podiglo je danas optužnicu protiv jednog od vođa kavačkog klana Slobodana Kašćelana i još 13 osoba kojima se na teret stavlja stvaranje kriminalne organizacije, teško ubistvo, teško ubistvo putem pomaganja, te nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.
Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore (Foto: IN4S) -
Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore (Foto: IN4S)

Samostalni savjetnik za odnose sa javnošću Višeg suda u Podgorici Aida Muzurović rekla je podgoričkim "Vijestima" da je optužnica dostavljena tom sudu, te da će biti zakazano ročište na kojem če se raspraljati o optužnici.

Osim protiv Kašćelana, optužnica je podignuta i protiv lica čiji su inicijali M.R, V.V, D.P, K.M, Z.K, R.Z, R.Ž, M.V, D.K, S.Ј, Z.P, M.K. i A.D.

Sudija za istrage Višeg suda u Podgorici Miroslav Bašović ranije je, odmah nakon hapšenja, ukinuo pritvor Kašćelanu i petorici osumnjičenih koji su lišeni slobode u istoj akciji. Samo dan kasnije vođi kavčana je ipak određen pritvor.

Odluku o pritvoru tada je donijelo vanraspravno vijeće Višeg suda u Podgorici, preinačivši odluku sudije Bašovića da se ova grupa brani sa slobode. Nakon toga neki od osumnjičenih su u bjekstvu.

U akciji policije, tokom pretresa objekata koje su koristili osumnjičeni, pronađena su blindirana vozila, municija, sredstva komunikacije, sredstva za osmatranje, eksplozivna naprava i drugi predmeti koji mogu ukazivati, i u daljem postupku koristiti kao dokaz za izvršenje drugih krivičnih djela.

U medijima je ranije objavljeno da se ova kriminalna grupa dovodi u vezu sa nestankom, ubistvima, određenih osoba koje su označene kao saradnici škaljarskog kala. Za ovu grupu kavčana navođeno je da je sarađivala navodno sa Veljkom Belivukom.