latinica  ћирилица
21/10/2021 |  19:30 ⇒ 19:40 | Autor: RTRS

Posthumna odlikovanja porodicama 32 poginula borca Vojske Republike Srpske

Porodicama 32 borca Vojske Republike Srpske, poginula u Odbrambeno - otadžbinskom ratu iz Šamca i Modriče, uručena su posthumna odlikovanja - Medalje zasluga za narod, kojim ih je odlikovala predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.
Odlikovanja - Foto: RTRS
OdlikovanjaFoto: RTRS

Poručeno je da institucije Srpske, uz izraze poštovanja i zahvalnosti, imaju trajnu obavezu da čuvaju uspomenu na žrtve koje su dale život za slobodu i brinu o porodicama poginulih boraca.

Rade Simendić je imao 12 godina kada mu je otac poginuo na Grebnicama 20. oktobra 1995. godine.

- Sav taj period do danas je bio težak za nas, porodicu - rekao je Simendić.

Izaslanik predsjednice Srpske Slobodan Župljanin je naglasio da Republika Srpska nikada ne smije zaboraviti one koji su položili svoj život za otadžbinu.

- Republika Srpska još jednom pokušava da izrazi zahvalnost za žrtvu koju su članovi njihovih porodica dali i da se obaveže da ove ljude i ove porodice Srpska nikada ne treba i ne smije zaboraviti jer su oni za Republiku Srpsku dali ono najviše što se moglo dati - svoje živote - izjavio je Župljanin.

Predsjednik Skupštine opštine Šamac Simo Varadinović je istakao da "opština Šamac vodi računa o ovim kategorijama kroz stambeno zbrinjavanje i podršku Boračkoj organizaciji preko koje ove kategorije i ove porodice ostvaruju svoja najveća prava."