latinica  ћирилица
21/10/2021 |  19:34 ⇒ 19:35 | Autor: TANЈUG

Plenković: Cijene struje i gasa u Hrvatskoj neće rasti do aprila

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je danas da se cijene struje i gasa za građane i veliki dio privrednih subjekata u Hrvatskoj neće povećavati do kraja grijne sezone.

- Što se tiče naših sugrađana i ogromnog dijela privrednih subjekata, cijene gasa i električne energije neće rasti i mi smo tu u sigurnoj zoni praktično do kraja sezone grijanja, otprilike do početka aprila iduće godine - rekao je Plenković po dolasku u Brisel na samit EU, na kojem je je jedna od glavnih tema vrtoglavi rast cijena energije.

On je dodao da bi poskupljenje jedino mogli da osjete privredni subjekti koji nisu imali dugoročne, nego kratkoročne ugovore o snabdijevanju gasom, prenosi Hina.

Naveo je da hrvatska vlada ima na raspolaganju različite alate koje će koristiti u zavisnosti od toga kako će se razvijati situacija s cijenom energije.

Za sada je ograničila maksimalne cijene benzina i dizela.

- Time smo stabilizovali očekivanja u ovih mjesec dana da vidimo kako će se razvijati stanje s cijenama nafte i tako primirili bilo kakav udar na domaćinstva, na standard građana - rekao je Plenković.