latinica  ћирилица
21/10/2021 |  20:08 ⇒ 20:36 | Autor: SRNA

Dom zdravlja u Doboju osvijetljen roza bojom

Objekat Doma zdravlja u Doboju večeras je osvijetljen roza bojom, s ciljem promocije Međunarodnog mjeseca borbe protiv karcinoma dojke.
Dom zdravlja u Doboju osvijetljen roza bojom - Foto: SRNA
Dom zdravlja u Doboju osvijetljen roza bojomFoto: SRNA

Ljekar Doma zdravlja Marina Јotić Ivanović rekla je novinarima da se akcija realizuje u cilju podizanja svijesti kod žena da brinu o svom zdravlju i da se kod njih razbije strah od pregleda.

Ona navodi da su preventivni mamografski pregledi besplatni za žene registrovane u ovoj zdravstvenoj ustanovi, da se rade tokom cijele godine, kao i da sve promjene uočene u ranoj fazi imaju veću šansu za izlječenje.

- Sve žene između 50 i 69 godina svake druge godine treba da odrade mamograf dojki, koja se pokazala kao najbolja dijagnostička metoda za otkrivanje promjena na dojci prije no što su vidljive i opipljive rukom - izjavila je Ivanovićeva.

Ona kaže da je odziv i obuhvat žena na pregled povećan od kako je ova zdravstvena ustanova nabavila mobilni mamograf.

- Mi smo u akciji 2019. godine, kada je bio i najveći odziv na besplatne mamografske preglede, imali dva patološka nalaza. Јedna benigna promjena koja je i hirurški odstranjena, a druga zloćudna u početnoj fazi takođe je odstranjena, a s obzirom da je na vrijeme otkrivena ta žens je danas dobro - navela je Ivanovićeva.

Prema njenim riječima, tokom akcija preventivnih mamografskih pregleda prošle godine i do danas kod pregledanih žena nije evidentirana patološka promjena.

Direktor Doma zdravlja Vladimir Marković kaže da je cilj večerašnje akcije da se sugrađanke upozore na sve što ova opaka bolest nosi, te da rade na svojoj prevenciji za koju kaže da je pola zdravlja i da je bolje spriječiti pojavu ove opasne bolesti nego je liječiti.

Oktobar je Međunarodni mjesec borbe protiv raka dojke, zaštitni znak je ružičasta boja i ružičasta vrpca, koja se nosi u znak podrške svim ženama koje se bore sa ovom bolešću i njihovim porodicama, ali i podizanju svijesti o ovoj bolesti i značaju preventivnih mjera u sprečavanju nastanka raka dojke i njegovom ranom otkrivanju.