latinica  ћирилица
22/10/2021 |  10:08 ⇒ 10:08 | Autor: RTS

Ivanuša: Efekat kovid propusnica za nekoliko nedjelja

Direktor Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša kaže za RTS da je delta soj virusa korona toliko zarazan da se od njega niko ne može sakriti.
Marijan Ivanuša (foto: N1) -
Marijan Ivanuša (foto: N1)

Ivanuša je, govoreći za Dnevnik RTS-a, rekao da je situcija sa virusom korona u Srbiji teška.

Dodaje da uvođenje mjera, tj. kovid propusnica u Srbiji daje poruku da kovid 19 postaje izuzetno veliki problem koji može da se pogorša.

- Srbija je među prvih pet država u evropskom regionu sa najvećim brojem oboljelih. Prošle godine znali smo bar jednu zaraženu osobu, sada znamo više od jedne osobe koja je umrla zbog kovida. Znamo da vakcinisani ako se slučajno zaraze manje šire virus. Vakcinacija može da preokrene tok epidemije", napominje Ivanuša.

Efekat uvođenja kovid mera će, prema njegovim riječima, moći da se vidi u toku nekoliko nedjelja.

- Nijedna mjera nije 100 posto učinkovita zato je potrebno kombinovati različite mjere i pored te mjere pozvao bih ljude da izbjegavaju gužvu, da ne idu u klubove, da održavaju distancu, nose maske i peru ruke, da ostanu kod kuće, da se izoluju ako su imali kontakt, da budu u karantinu - poručio je direktor kancelarije SZO u Srbiji.

Kaže i da je Slovenija među deset vodećih država u Evropi po broju zaraženih. Situacija je loša, ljudi se ponašaju kako se ponašaju, navodi Ivanuša.

- Mene sve podsjeća na šalu koju sam vidio u Srbiji – hoćete li vakcinu? Nećemo. Hoćete li mjere? Nećemo. Hoćete li kovid? Nećemo. Pa šta hoćete? Hoćemo da nećemo - navodi Ivanuša.

Dodaje da još nema podataka da se delta plus soj brže širi i da uzrokuje težu bolest od običnog delta soja. Svakako se, dodaje, delta soj širi brže od alfa soja.

- Očekujemo da će nevakcinisane virus da pronađe tokom ove zime. Teško će se bilo ko sakriti od virusa. Kod mnogih može uzrokovati tešku bolest - kaže Ivanuša dodajući da je trenutni talas krenuo kod aktivne mlađe populacije i raširio.

Direktor kancelarije SZO u Srbiji napominje da alternative vakcinacije nema.

- Delta je toliko zarazan da se od njega ne možemo kriti. Prije ili kasnije svi će biti u kontaktu sa virusom, neki će oboljeti i može biti teškog oblika bolesti. Vakcina nam je jedini spas, to važi i za bogate i za siromašne države. Nedovoljno je vakcinisanih u nekim državama, to ih stavlja u veliki rizik za ozbiljne epidemije, zdravstveni sektor ne može da zbrine tako mnogo pacijenata - naglašava Ivanuša.