latinica  ћирилица
22/10/2021 |  11:23 ⇒ 11:59 | Autor: SRNA

Septembarski prosjek plate 1.026 KM

Prosječna septembarska plata nakon oporezivanja U Republici Srpskoj bila je 1.026 KM i ponovo je najviša do sada kada se posmatra prosječna plata nakon oporezivanja po mjesecima, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.
Novac - Foto: RTRS
NovacFoto: RTRS

Prosječna septembarska plata nakon oporezivanja veća je od avgustovske nominalno za 0,2 odsto, dok je u odnosu na septembar prošle godine nominalno veća za 6,4 odsto.

Najveća septembarska plata nakon oporezivanja u iznosu od 1.592 KM isplaćena je u području finansijske i djelatnosti osiguranja, a najniža od 748 KM u građevinarstvu.

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Republici Srpskoj, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u septembru u odnosu na avgust u prosjeku su više za 0,6 odsto, dok su u odnosu na septembar prošle godine u prosjeku više za 2,6 odsto.

Najveći godišnji rast cijena u septembru od 9,2 odsto zabilježen je u odjeljku prevoza zbog viših cijena goriva i maziva, dok je najveći pad cijena od 7,8 odsto bio kod obuće i odjeće zbog sezonskih sniženja.