latinica  ћирилица
22/10/2021 |  11:39 ⇒ 20:05 | Autor: RTRS

Banjaluka: Okrugli sto "Јedinstvo srpskog naroda - osnova opstanka" (VIDEO)

U Banjaluci je održan okrugli sto "Јedinstvo srpskog naroda - osnova opstanka", čiji je cilj da se ukaže na savremene izazove s kojima se suočava srpski narod, posebno u BiH.
Okrugli sto "Јedinstvo srpskog naroda" - Foto: RTRS
Okrugli sto "Јedinstvo srpskog naroda"Foto: RTRS

Organizatori skupa, predstavnici Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Imperatorsko-pravoslavno-palestinskog društva, navode da ti izazovi utiču na očuvanje srpske kulture, jezika, pisma i ukupnih društveno-političkih potreba i prava na organizovanje, u skladu sa svim demokratskim principima, koji su obezbijeđeni i drugim narodima.

Akademik Vitomir Popović izjavio je da Republika Srpska na jasan i nedvosmislen način govori o tome da su se izmjene Dejtonskog mirovnog sporazuma pokazale kao neefikasne, kontraproduktivne i da vode u raspad BiH, kao dejstonske mirovne tvorevine. Istakao je da raspad BiH nije u interesu Republike Srpske i srpskog naroda.

Predsjednik Imperatorskog pravoslavnog palestinskog društva u Republici Srpskoj sveštenik Miladin Mitrović, naglasio je da je kroz istoriju jedinstvo srpskog naroda uvijek bilo važno.

Svetlana Anatolijevna Kolobova, kao predstavnik ruske akademske zajednice, navela je da Ruska Federacija ima niz zakona donesenih u cilju očuvanja političke stabilnosti, mira i stabilnosti u društvu i opstanka i očuvanja nacionalnih interesa.