latinica  ћирилица
22/10/2021 |  11:39 ⇒ 14:25 | Autor: SRNA

Rast industrijske proizvodnje u Srpskoj od 14 odsto

Industrijska proizvodnja u Republici Srpskoj za devet mjeseci ove godine zabilježila je rast od 14 odsto u odnosu na isti period prošle godine, saopštio je Republički zavod za statistiku.
Industrija alata Trebinje - Foto: RTRS
Industrija alata TrebinjeFoto: RTRS

Kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja u Srpskoj u septembru ove godine u odnosu na isti mjesec lani veća je za 8,1 odsto.

Prema industrijskim oblastima u posmatranom periodu, u prerađivačkoj industriji ostvaren je rast od devet odsto, u oblasti važenja ruda i kamena rast od 2,3 odsto, dok je u području proizvodnje i snabdijevanja električnom energijom, gasom, parom i klimatizaciji zabilježen pad od 0,1 odsto.

Desezonirana industrijska proizvodnja u Srpskoj u septembru u odnosu na avgust manja je za 2,2 odsto, a posmatrano prema oblastima u tom periodu jedino je u prerađivačkoj industriji ostvaren rast od 1,9 odsto.

Broj radnika u industriji Srpske u septembru u odnosu na avgust veći je za 0,3 odsto, dok je broj zaposlenih za devet mjeseci ove godine u odnosu na isti period prošle godine manji za 1,5 odsto.