latinica  ћирилица
22/10/2021 |  12:58 ⇒ 16:36 | Autor: RTRS

Zvornik: Posthumno uručena odlikovanja porodicama 16 poginulih boraca

U Gradskoj upravi u Zvorniku uručena su posthumna odlikovanja – Medalja zasluga za narod porodicama 16 poginulih borca Vojske Republike Srpske sa područja Zvornika, Vlasenice i Bratunca, koji su stradali u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.
Odlikovanja  "Medalja zasluge za narod" - Foto: SRNA
Odlikovanja "Medalja zasluge za narod"Foto: SRNA

Od 2012. godine do danas, u Srpskoj je odlikovan 2.541 borac posthumno, a ove godine biće dodijeljeno 396 medalja zasluga za narod.

Medalju zasluga za narod primio je i Petko Đukić, otac poginulog borca, čiji je sin stradao 1995. godine.

Kaže, istovremeno je i tužan i ponosan, a bol je vječna.

- Zahvalan sam kad sam ovo doživio, da primim odlikovanje. To je poštovanje države, ako da sam na neki način ponosan da država nije zaboravila te ugrađene živote naše djece, braće i sestara - ističe Đukić.

Uručenjem posthumnih odlikovanja, Republika Srpska želi još jednom da ukaže poštovanje, prije svega, tim porodicama i da ukaže na značaj žrtve koju su njihovi najmiliji dali u borbi za očuvanje Republike Srpske, kažu nadležni.

- Tih 16 ljudi su ugradili život u temelje Republike Srpske i to trebamo da cijenimo i poštujemo, kao i ostale poginule i nestale borce - kaže Danijel Stakić, predsjednik Organizacije porodica poginulih boraca Republike Srpske.

- Danas živimo u vremenu kada je Republika Srpska pred većim izazovima nego što je to bilo čak i devedesetih godina, kada se pokušava dovesti u pitanje sloboda i sve one vrijednosti koje su stvorene proteklom odbrambeno-otadžbinskim ratom. I zbog toga je danas, više nego ikada, potrebno svesrpsko jedinstvo - naglasio je izaslanik predsjednika Republike Srpske Slobodan Župljanin.

Stambeno zbrinjavanje porodica i zapošljavanje djece poginulih boraca i dalje su najveći problemi ovih kategorija i očekuju od nadležnih dodatne napore u njihovom rješavanju.