latinica  ћирилица
22/10/2021 |  13:08 ⇒ 20:05 | Autor: RTRS

Održane dvije taktičko pokazne vježbe u Donjim Baraćima i na Јahorini (FOTO/VIDEO)

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske danas je istovremeno organizovalo dvije taktičko-pokazne vježbe - jednu u Donjim Baraćima kod Mrkonjić Grada, a drugu na Јahorini.
Vježba MUP-a Srpske na Јahorini - Foto: RTRS
Vježba MUP-a Srpske na ЈahoriniFoto: RTRS

Pripadnici Policijske uprave Mrkonjić Grad, Žandarmerije MUP-a Republike Srpske i jedinica žandarmerije Mrkonjić Grad, Doboj i Prijedor će u Donjim Baraćima izveli su vježbu sprečavanja krijumčarenja migranata koji su tom prilikom pružili oružani otpor policiji.

- Scenario vježbe je u skladu sa bezbjednosnim trendovima, radi se o krijumčarenju lica, migrantima, nelegalnom oružju, pružanju aktivnog otpora i stavljanju situacije pod policijsku kontrolu - rekao je načelnik Uprave policije MUP-a Srpske Dalibor Ivanić. 

Istakao je da su ilegalni migranti svakodnevno prisutni na teritoriji Srpske, te podsjetio na situaciju od prošle godine kada je migrant na području Laktaša prijetio policajcu, a kod migranta u Doboju pronađeno je vatreno oružje.

Ivanić je rekao da su vježebe redovna aktivnost i da policija ima zadatak da štiti sve građane Srpske.

Na Јahorini su policijski službenici Policijske uprave Istočno Sarajevo, Specijalne antiterorističke jedinice, Žandarmerije MUP-a Srpske i Јedinice žandarmerije Istočno Sarajevo izveli vježbu sprječavanja upada terorističke grupe koja ima namjeru da izvrši teroristički napad na Olimpijski centar Јahorina.

Tokom vježbe učestvovala su i četiri multifunkcionalna oklopna vozila Despot i helikopteri Helikopterske jedinice ovog ministarstva.

Taktičko-pokazna vježba je održana u prisustvu ministra Dragana Lukača i direktora Policije Siniše Kostreševića.

Lukač je istakao da se ovim vježbama pokazuje obučenost i opremljenost svih policijskih jedinica MUP-a.

- Јahorina je veliko gradilište i veliki potencijal Republike Srpske. Znamo da na ovom prostoru u zimskom periodu bude i do 6.000 ljudi. To je mali grad koji živi i funkcioniše i zbog toga smo odlučili da ovdje uskoro otvorimo novu stanicu policije kako bi svi turisti bili bezbjedni i uživali na miru - objasnio je Lukač.

Naglasio je da vježba pokazuje sinergiju svih jedinica MUP-a i odgovora na bilo kakvo ugrožavanje građana Srpske.