latinica  ћирилица
22/10/2021 |  14:16 ⇒ 19:00 | Autor: RTRS

Čubrilović: Prava i interesi Srba u BiH nisu na štetu drugih naroda (VIDEO)

Srpski narod u BiH i danas kao i prije 30 godina ,mora da brani svoja prava i interese ,koji ni u čemu nisu veći od prava i interesa drugih naroda u BiH, niti su na njihovu štetu, poručio je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.
Nedeljko Čubrilović - Foto: SRNA
Nedeljko ČubrilovićFoto: SRNA

Čubrilović je naveo da je osnivanje Skupštine srpskog naroda u BiH, pravne preteče Narodne skupštine Republike Srpske, 24. oktobra 1991. godine, bilo politički iznuđeno s ciljem odbrane od preglasavanja od poslanika iz druga dva naroda u BiH i zaštite ,konstitutivnosti i ravnopravnosti, srpskog naroda u BiH.

30 godina razvoja Narodne skupštine Republike Srpske svjedoči o tome da srpskom narodu i njegovim izabranim predstavnicima nikada nije bilo lagodno. Razvojni put parlamenta bio je težak, ali častan.

Formirana 24. oktobra 1991. godine kao Skupština srpskog naroda u BiH a proglašena nakon što su 14. oktobra srpski poslanici preglasani u tadašnjoj Skupštini SR BiH.

I onda i danas gotovo je ista struktura onih koji neće do kraja da nas čuju a kamo li da razumiju. I onda i danas morali smo braniti svoja prava i interese koji ni u čemu nisu veći od prava i interesa drugih naroda u BiH, niti su na njihovu štetu - naglasio je Čubrilović.

I bivši predsjednik Srpske i predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović svjedočio je stvaranju Parlamenta Srpske.

Put stvaranja, kaže, bio je težak,pod raznim pritiscima, ali do danas najviše zakonodavno tijelo uspješno radi.

- To je bio put kroz trnje do slave. Od rada u ratnim uslovima, rada po Dejtonskom sporazumu, pod uslovima razornog djelovanja visokog predstavnika, do danas u specifičnim uslovima. U svim tim fazama rada Narodna skupština je uspješno ostvarivala svoju funkciju - istakao je Kuzmanović.

Od njenog proglašenja, administrativno sjedište Skupštine bilo je u Sarajevu, da bi nakon izbijanja rata bilo izmješteno na Pale.Od 1998. godine sjedište Narodne skupštine Republike Srpske je u Banjaluci. Sve ono što je najvažnije od osnivanja, pa do danas sačuvano je i kroz arhivske dokumente predstavljeno.

- Ovaj kratki opis 30 godina rada Narodne skupštine Republike Srpske pokazuje sa kojim je kvalitetom ona radila i sa kolikim naporom su se angažovali njeni narodni poslanici - rekao je direktor Arhiva Bojan Stojnić.

Izložbu arhivskih dokumenata koji svjedoče o prelomnim istorijskim danima rada Narodne skupštine Republike Srpske priredio je Arhiv Republike Srpske. Povodom jubileja - 30 godina Narodne skupštine Republike Srpske štampana je i monografska publikacija, na 208 strana.