latinica  ћирилица
22/10/2021 |  16:30 ⇒ 17:35 | Autor: RTRS

IZ ČASA U ČAS: Patrijarh srpski Porfirije u Banjaluci

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije u Banjaluci je započeo dvodnevnu posjetu Eparhiji banjalučkoj.
Patrijarh Porfirije u Banjaluci - Foto: RTRS
Patrijarh Porfirije u BanjaluciFoto: RTRS

Svečani doček Njegove svetosti u Hramu Svete Trojice u Banjaluci pratite na programu RTRS-a, našem portalu  i Јutjub kanalu.

17.24 - Patrijarh Porfirije: "Vi, narod ovih krajeva, ste najbolji mogući dokaz da Bog nije ostavio svoj vjerni narod".

17.22 - Patrijarh Porfirije: "Došli smo ovdje da se zajedno molimo da nam Bog da razuma... Bez molitve nije moguće nijedan pedalj sebi dodati, a kamoli rješavati suštinske probleme svog postojanja. Moliti se neprestano jeste poziv Hristov i riječi Apostolove nama upućene".

17.15 - "Ne treba mnogo pameti i sposobnosti za zapažanje da bismo uočili šta se sve za nekoliko decenija desilo na ovim prostorima. Onda kada je izgledalo da je Crkva Hristova ne samo skrajnuta iz života ljudi na ovim prostorima, nego da je potpuno ukinuta i da nema šanse da se opet pojavi, sila i ljubav Božija se pojavila na ovim prostorima. Zato, braćo i sestre, na vama, vašim životima Gospod je pokazao da je On Bog ljubavi i da čini čuda, čini čuda tamo gdje se izgubila svaka nada da ima Gospoda, ali se nije izgubila vjera u njega.

To što se u Republici Srpskoj i na ovim prostorima vjera probudila iz pepela jeste dokaz da je Crkva Hristova na ovim prostorima nešto što nikada nije prestalo", rekao je patrijarh Porfirije.

Foto: RTRS

17.12 - Patrijarh srpski Porfirije rekao je da je ispunjen radošću, radošću u Duhu Svetome i Gospodu Isusu Hristu i Bogu ocu što je došao u Banjaluku - divni grad i u ovu blagoslovenu zemlju.

17.08 - Episkop banjalučki Јefrem rekao je da je posjeta patrijarha Eparhiji banjalučkoj željno čekana, zahvalivši patrijarhu i poželjevši mu dobrodošlicu.

17.03 - Doksologija u banjalučkom Hramu u čast dolaska srpskog patrijarha.

16.55 - Patrijarh Porfirije stigao u Banjaluku. Patrijarha su dočekali episkop banjalučki Јefrem, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, kao i drugi predstavnici javnog života Republike Srpske i Banjaluke.

16.35 - Očekuje se dolazak patrijarha do 17.00 časova.

16.30 - Sve spremno za doček Njegove svetosti patrijarha Porfirija

Patrijarh Porfirije će sutra zajedno sa Njegovim preosveštenstvom episkopom banjalučkim Јefremom služiti Svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Miloševac u blizini Prijedora.

- Ovaj dan je blagoslov za sve vjernike, sveštenstvo i monaštvo Eparhije banjalučke - poručili su iz Eparhije banjalučke, te apelovali na vjernike da poštuju sve epidemiološke mjera.

U pozivu vjernicima koji je uputio manastir Miloševac navodi se da će Svetu arhijerejsku liturgija od 9.00 časova služiti patrijarh Porfirije sa dva episkopa, više sveštenomonaha, sveštenika i đakona.

- Svečanost je upriličena povodom završetka građevinskih radova na manastiru, kao i pokrivanja manastirskog konaka - navedeno je u pozivu.

Manastir u Čirkin Polju kod Prijedora posvećen je Pokrovu Presvete Bogorodice i njegova obnova počela je 2018. godine, a episkop banjalučki Јefrem je novembra iste godine osveštao temelje hrama.

Ovaj manastir se prvi put u literaturi pominje u šematizmu pravoslavne Mitropolije i arhidijaceze Mitropolije dabrobosanske 1884/85/86. godinu u kojem se navodi da je kod Prijedora bio pravoslavni manastir, gdje je sada ravnica obrasla šumom koja se naziva Kaluđersko polje.

Miloševac je stradao, kao i ostali manastiri na ovom području, tokom Austrijsko-turskog rata od 1683. do 1699. godine. Godine 2019. manastir je posjetio i blaženopočivši patrijarh Irinej.