latinica  ћирилица
22/10/2021 |  17:25 | Autor: SRNA

Svjedok u aferi "Respiratori": Vlada radila pod pritiskom

Na suđenju premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću i ostalim optuženim za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora, svjedok Edita Kalajdžić izjavila je da je nakon izbijanja pandemije bio značajno otežan rad Vlade i da je ta institucija bila izložena pritiscima da pomogne.
Sud BiH - Foto: RTRS
Sud BiHFoto: RTRS

Kalajdžićeva, koja je sekretar u Vladi FBiH, odgovarajući na pitanja Novalićeve odbrane potvrdila je da je Vlada bila pod pritiskom medicinskih ustanova, kao i načelnika opština i kantona da riješi probleme u vezi sa pandemijom virusa korona.

Ona je tokom svjedočenja više puta ponovila da je u početku povjerovala da su izvještaji o lošoj nabavci respiratora tačni, ali da se kasnije uvjerila da to baš nije tako, prenosi "Birn".

- Shvatila sam da je to medijski spin - rekla je Kalajdžićeva.

Prema dokumentaciji koju je danas predočila advokat Vasvija Vidović, u zaključcima sa sjednice od 31. januara prošle godine Federalno ministarstvo zdravstva zaduženo je da informiše Vladu o potrebi nabavke respiratora.

Na današnjem ročištu predočena je i odluka Vlade od 12. marta kojom se Federalnoj upravi civilne zaštite /FUCZ/ odobrava korištenje sredstava iznad iznosa planiranih budžetom.

Odbrana je prezentovala i zaključke sa sjednice održane 16. marta na kojoj je proglašeno stanje nesreće, te prenesene nadležnosti na Federalni štab civilne zaštite i data saglasnost zdravstvenim ustanovama da mogu sprovesti hitni postupak nabavke sredstava i opreme.

Za zloupotrebu položaja prilikom nabavke respiratora, osim Novalića optuženi su i suspendovani direktor FUCZ Fahrudin Solak, direktor firme "Srebrena malina" Fikret Hodžić, te federalni ministar finansija Јelka Miličević, kojoj je na teret stavljen nesavjestan rad.

Suđenje će biti nastavljeno 3. novembra.