latinica  ћирилица
22/10/2021 |  19:05 | Autor: SRNA

EU neće finansirati ograde i zidove

EU neće finansirati podizanje ograda ili zidova na spoljnim granicama država članica, izjavila je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.
Migranti - Foto: TANЈUG
MigrantiFoto: TANЈUG

- Postojala je diskusija o ttzv. fizičkoj infrastrukturi i bila sam vrlo jasna u Komisiji i Evropskom parlamentu da neće biti finansiranja bodljikave žice i zidova - izjavila je ona nakon samita lidera EU.

Ranije tokom dana, litvanski predsjednik Gitanas Nauseda rekao je da bi EU trebalo da razgovara o stvaranju fizičke ograde na granici sa Bjelorusijom usred priliva migranata.

Prošle nedjelje je donji dom poljskog parlamenta glasao za vladin plan da se potroši oko 400 miliona dolara za podizanje zida na granici Poljske sa Bjelorusijom u pokušaju da se obuzda priliv migranata koji pokušavaju da pređu.

Varšava je već rasporedila skoro 6.000 svojih vojnika da čuvaju granicu sa Bjelorusijom usred aktuelne migrantske krize, rekao je poljski ministar odbrane Mariuš Blaščak.

Varšava je počela da gradi ogradu od bodljikave žice duž granice sa Bjelorusijom kako bi spriječila ilegalne prelaske granice.

Poljska, zajedno sa Letonijom i Litvanijom, prijavile su drastičan porast migranata iz zemalja poput Avganistana i Iraka koji ilegalno prelaze granicu iz Bjelorusije.

EU je optužila Minsk da vodi hibridni rat u pokušaju da izvrši pritisak na Brisel zbog sankcija protiv Bjelorusije.