latinica  ћирилица
22/10/2021 |  19:13 ⇒ 20:08 | Autor: RTRS

Dodik i Vučić u Beogradu o političkoj situaciji u BiH i regionu (VIDEO)

Sinhronizovane prijetnje sankcijama srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku od stranaca i političkog Sarajeva.
Milorad Dodik i Aleksandar Vučić (foto: Tanjug/ DRAGAN KUJUNDZIC) -
Milorad Dodik i Aleksandar Vučić (foto: Tanjug/ DRAGAN KUJUNDZIC)

Nekolicina evroparlamentaraca traži primjenu bonskih ovlašćenja. Kristijan Šmit kaže da je vrlo strog i da se neće ovako završiti. Prijete i Amerikanci.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odgovara da se sankcijama ništa ne rješava.

O trenutnoj političkoj situaciji u BiH i regionu, Dodik i Vučić sutra uveče će razgovarati u Beogradu.

Zbog odlučnosti da stane u kraj razvlašćivanju Republike Srpske i vraćanju slovu Dejtona, Dodik je postao glavna tema federalnih medija, u kojima tamošnji političari, analitičari i stranci pozivaju na upotrebu bonskih ovlašćenja. Pa je tako, nakon sjednice Narodne skupštine, Kristijan Šmit, koga Srpska ne priznaje za visokog predstavnika jer nema saglasnost Savjeta bezbjednosti, oštro osudio posljednje poteze vlasti u Banjaluci i poručio da to tako neće završiti.

Vučić se protivi sankcijama jer, kaže, njima se problem ne rješava, već razgovorom. Već sutra će u Beogradu razgovarati sa Dodikom, a narednih dana i sa Bakirom Izetbegovićem, liderom SDA.

- Ako očekujete u politici da dobijete neku korist preko sankcija za nekog drugog, jadna je ta korist i nikada ne traje dovoljno dugo da biste je stvarno imali - rekao je Vučić.

A tu korist, u Sarajevu vide u sankcionisanju Dodika. Njegov kolega u Predsjedništvu Šefik DŽaferović poziva međunarodnu zajednicu da reaguje.

- Mislim da je spreman da ide do kraja, neće se zaustaviti, ne odgovra mu da ide sa političke scene. Zbog toga mu se suprotstavlja opozicija u Republici Srpskoj i ne bude li bilo reakcije, reakcija će doći - rekao je DŽaferović.

Slično kao i DŽaferović, priča i lider SDS-a Mirko Šarović. Tako je, komentarišući izjavu Šmita i nekolicine evroparlamentaraca o navodnim napadima iz Republike Srpske na BiH, zbog čega su priprijetili sankcijama, Šarović odgovorio da se teren za to sprema.

- Mislim da hoće, priprema se teren za takvo nešto. Prije svega, sačekaćemo jednu ozbiljnu raspravu u Savjetu bzbjednosti u oktobru i novembru - rekao je Šarović.

Predsjednik Srbije je, pak, istakao da "posebno prezire one u Beogradu, Banjaluci i u Sarajevu koji misle da se problemi rješavaju sankcijama, da je razgovor najbolji metod za rješavanje problema, te da će razgovarati sa Dodikom.

Dok Vučić poziva na razgovor, dajući značaj srpsko-bošnjačkom dijalogu, Šarović i DŽaferović čekaju sjednicu Savjeta bezbjednosti. Od te sjednice, mnogi kažu, zavisi hoće li dobiti legitimitet visokog predstavnika i da li će bonska ovlašćenja uopšte biti u igri.