latinica  ћирилица
22/10/2021 |  22:14 ⇒ 22:20 | Autor: SRNA

Đokić: Probleme rješavati dijalogom, ne tražiti zaštitu sa strane

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić rekao je da jedini koji mogu da rješavaju sva otvorena pitanja i probleme u BiH jesu narodi koji žive u BiH, odnosno politički predstavnici tih naroda, i to dogovorom, a ne da se traži zaštita bilo koga sa strane.
Petar Đokić - Foto: SRNA
Petar ĐokićFoto: SRNA

Đokić smatra da je tužno što bošnjačka politička elita godinama traži zaštitu od stranaca i visokih predstavnika, umjesto da prepozna da su svi problemi koje ima BiH nastali ovdje i da ih ovdje treba i rješavati dogovorom Srba, Hrvata i Bošnjaka.

- Politička rješenja ne može naći, niti definisati niko drugi nego mi koji ovdje živimo i ovo je upravo trenutak u kojem se trebamo zahvaliti međunarodnim predstavnicima na bilo kom nivou i reći da je BiH naša, da u njoj živimo u miru, stabilnosti i normalnom političkim i drugim odnosima - rekao je Đokić Srni, nakon osme Izborne konferencije Gradskog odbora SP u Zvorniku.

Prema njegovim riječima, to ne znači da ima stranaca koji žele loše ovoj zemlji, ali očito je da se oni nisu nikada dovoljno dobro snašli, niti su dovoljno razumjeli specifične odnose u BiH između ljudi i naroda i zbog tog nerazumijevanja svojim djelovanjem uvlačili ih u krize i probleme.

Đokić je pozvao na dijalog predstavnike bošnjačke političke scene, kao i hrvatske, da se razgovara o postojećoj krizi i o njenim uzrocima.

- Ovaj trenutak treba politički prepoznati i raditi na dijalogu, bez obzira što neki Bošnjaci smatraju da dijalog sa nama nije rješenje - rekao je Đokić.

On je istakao da je uvjeren da Republika Srpska nije odgovorna za trenutnu političku krizu, nego da su neki drugi uticaji stvorili ambijent u kojem je ta kriza nastala.

- Ovo je trenutak u kojem Republika Srpska ne traži ništa drugo, nego dosljedno poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, traži razumijevanje za sve specifičnosti na kojima počiva i živi BiH, te traži da se uvažava Srpska, koja je nastala voljom srpskog naroda, koji je spreman da je zaštiti maksimalno - rekao je Đokić.

Đokić je uvjeren da je moguće pronaći rješenja ako bude bilo dovoljno volje kod svih koji mogu u ovom vremenu aktivno politički da djeluju i daju doprinos da se izađe iz ovog kriznog perioda, da se definišu politička rješenja koja će Republiku Srpsku, Federaciju BiH i BiH voditi putem daljeg napretka i razvoja.