latinica  ћирилица
23/10/2021 |  08:28 ⇒ 08:47 | Autor: TANЈUG

Dramatičan uticaj sankcija na Sjevernu Koreju

Sjeverna Koreja nikada nije bila više izolovana od međunarodne zajednice nakon što je preduzela drakonske mjere u sprečavanju širenja virusa korona, izjavio je Tomas Ohea Kintana, nezavisni istražitelj UN za tu zemlju i upozorio da su sankcije imale "dramatičan uticaj na ljudska prava" i život običnih građana u toj zemlji.

Ohea Kintana je pred Komitetom za ljudska prava Generalne skupštine UN i na ranijoj konferenciji za novinare predočio da se Sjevernokorejci suočavaju sa nestašicom hrane i kolapsom normalnog života, a najugroženija su djeca i stariji koji su u opasnosti od gladovanja, prenosi AP.

On je rekao je izrazio duboku zabrinutost zbog razmjera nestašice hrane i gladi u zatvorskim logorima za političke osuđenike.

Demokratska Narodna Republika Koreja (DNRK) zatvorila je svoje granice kako bi spriječila pandemiju, a Ohea Kintana upozorava da će to imati "poguban uticaj" na pravo ljudi na zdravlje jer, kako je istakao, zdravstvena infrastruktura DLRK pati zbog nedovoljnih ulaganja i kritičnog nedostatka medicinskih zaliha.

On je ocijenio da je sjevernokorejski lider Kim DŽong-un prepoznao “tmurnu“ situaciju sa hranom i da ulaže u napore da spriječi gladovanje u zemlji.

DNRK je odbacila ponudu vakcine iz programa Svjetske zdravstvene organizacije COVAX, ali prema riječima Kintane u toku je diskusija o tome da li bi međunarodna zajednica trebalo da ponudi Sjevernoj Koreji potpunu vakcinaciju stanovništva.

On je istakao da je trgovina DNRK sa Kinom dala Sjevernokoreancima priliku da "prežive i zarade".

U svom izvještaju Generalnoj skupštini, istražitelj UN Tomas Ihea Kintana je preporučio odboru Savjeta bezbjednosti koji nadgleda sankcije protiv DNRK zbog nuklearnog programa Pjongjanga da bi "trebalo da ponovo procijeni režim sankcija u ovim okolnostima i da ih ublaži prema potrebama".