latinica  ћирилица
23/10/2021 |  09:34 ⇒ 09:36 | Autor: SRNA

Bijelić: Prvi skupštinski saziv pokazao ozbiljnost i zrelost

Prvi saziv Narodne skupštine Republike Srpske pokazao je ozbiljnost i zrelost u vrijeme kada je bilo mnogo izazova, dramatičnih i istorijski odsudnih momenata, izjavio je poslanik u tom sazivu Slobodan Bijelić i istakao da je pred današnjim parlamentom ponovo jedan delikatan momenat.
Prvi saziv Narodne skupštine Srpske (foto: arhiv) -
Prvi saziv Narodne skupštine Srpske (foto: arhiv)

- Ovaj skupštinski saziv funkcionisao je do oktobra 1996. godine. Rekao bih da smo bili istinski predstavnici narodne volje u istorijski delikatnom momentu i kontekstu poremećene ravnoteže snaga u međunarodnim odnosima, u vrijeme unipolarnosti i nesrećne generacije angloameričkih i evropskih političara koji su bili prilegli na to da rekonstruišu bivšu Јugoslaviju i fragmentiraju srpske nacionalne prostore - rekao je Bijelić za Srnu.

Bijelić je podsjetio da je Skupština srpskog naroda u BiH, kasnije Narodne skupštine Republike Srpske, konstituisana 24. oktobra 1991. godine, kada su predstavnici srpskog naroda odlučili da istupe iz Skupštine tadašnje BiH.

To su učinili, kako je napomenuo, jer su ih muslimanski i hrvatski predstavnici preglasali prilikom donošenja odluke da se obrate EU za međunarodno priznanje, čime su pogazili dokument o nacionalnoj ravnopravnosti.

On je istakao da je prvi saziv Narodne skupštine Republike Srpske donio niz ozbiljnih i temeljnih akata, a odlučivao je i o više međunarodnih planova za BiH.

- Kroz tu epopeju i sva dešavanja na terenu, podržani od naroda i narodne vojske došli smo do Dejtonskog sporazuma - naveo je Bijelić.

Prema njegovim riječima, Dejtonski mirovni sporazum, odnosno BiH sa dva suverena entiteta i ozbiljnim obećanjima da nakon dvije godine imaju pravo da se putem referenduma izjasne da li će se osamostaliti ili ostati zajedno, bio je maksimum u datom istorijskom kontekstu koji je srpski narod mogao dobiti.

- Poslije je uslijedilo pravno i političko nasilje takozvanih visokih predstavnika, kojim su minimalizovane sve ingerencije Republike Srpske i znatno povrijeđen Dejtonski sporazum - konstatovao je Bijelić.

On je istakao da smo danas svjedoci da je beskrupulozno gaženje ovog ozbiljnog međunarodnog akta dovelo do osjetljive trenutne situacije u dejtonskoj BiH, u kojoj je Narodna skupština Republike Srpske prinuđena da se izjasni o prenesenim nadležnostima i jasno da do znanja da srpski narod i Srpska ne mogu podnositi nasilje i cinizam iskazan u odluci bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka.

- Svjedoci smo da je pred Narodnom skupštinom jedan delikatan momenat. Izražavam uvjerenje da ćemo i ovaj put znati odgovoriti na sve izazove, sačuvati mir i stabilnost u Dejtonskoj BiH i regionu, i svakako pokazati svoju istorijsku i političku zrelost, tj. pokazati da smo zaslužni da imamo Republiku Srpsku kao krov nad glavom srpskog naroda zapadno od Drine - dodao je Bijelić.

Bijelić je poželio srećan rođendan Narodnoj skupštini Republike Srpske sa porukom da nastavi da brani interese svojih građana.

Narodna skupština je formirana 24. oktobra 1991. godine kao Skupština srpskog naroda u BiH.