latinica  ћирилица
23/10/2021 |  09:54 ⇒ 12:02 | Autor: RTRS

Sveta arhijerejska liturgija u manastiru Miloševac (FOTO)

U manastiru Miloševac kod Prijedora u toku je Sveta arhijerejska liturgija, koju služi Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije zajedno sa episkopom banjalučkim Јefremom.
Patrijarh Porfirije u Prijedoru - Foto: RTRS
Patrijarh Porfirije u PrijedoruFoto: RTRS

Svečanosti, koja je upriličena povodom završetka građevinskih radova na manastiru i pokrivanja manastirskog konaka, prisustvuju srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, direktor Sekretarijata za vjere Dragan Davidović, predstavnici grada Prijedora i Banjaluke, kao i mnogobrojni vjernici.

Patrijarh Porfirije u Prijedoru (Foto: RTRS)

Liturgiju saslužuje više sveštenomonaha, sveštenika i đakona Srpske pravoslavne crkve.

Patrijarh Porfirije u Prijedoru (foto: RTRS)

Na početku liturgije pročitano je pismo dobrodošlice patrijarhu u kojem se navodi da je poseban blagoslov da srpski patrijarh u manastiru Miloševac služi prvu Svetu arhijerejsku ligurgiju, uz želju da se što prije ovdje prisluži kandilo monaško molitvenog života.

 Patrijarh Porfirije u Prijedoru (foto: RTRS)

- Neka današnja prva molitva u hramu bude blagosloveni uvod u novi početak davno započete duhovne misije ove svetinje - navodi se u pismu dobrodošlice.

Manastir u Čirkin Polju kod Prijedora posvećen je Pokrovu Presvete Bogorodice i njegova obnova počela je 2018. godine, a episkop banjalučki Јefrem je novembra iste godine osveštao temelje hrama.

Patrijarh Porfirije u Prijedoru (foto: RTRS)

Ovaj manastir se prvi put u literaturi pominje u šematizmu pravoslavne Mitropolije i arhidijaceze Mitropolije dabrobosanske 1884/85/86. godinu u kojem se navodi da je kod Prijedora bio pravoslavni manastir, gdje je sada ravnica obrasla šumom koja se naziva Kaluđersko polje.

Milorad Dodik i Zora Vidović (Foto: RTRS)

Miloševac je stradao, kao i ostali manastiri na ovom području, tokom Austrijsko-turskog rata od 1683. do 1699. godine.

Izvor: RTRS/SRNA