latinica  ћирилица
23/10/2021 |  10:01 ⇒ 10:02 | Autor: SRNA

Saudijci obećali nulte emisije gasova do 2060. godine

Saudijski prestolonasljednik princ Mohamed bin Salman rekao je danas da najveći svjetski izvoznik nafte želi da postigne nulte emisije štetnih gasova do 2060. godine.
Rijad (ilustracija) - Foto: Wikipedia
Rijad (ilustracija)Foto: Wikipedia

Da bi to postigla, Saudijska Arabija će pokušati da godišnje umanjuje ugljenične emisije za blizu 280 miliona tona.

Princ Mohamed se obratio putem snimljene poruke na sastanku saudijske Zelene inicijative, koji je organizovan uoči 26. konferencije UN o klimatskim promjenama u Glazgovu od 31. oktobra do 12. novembra.

Princ je rekao da njegova zemlja želi da postigne nulte emisije do 2060. godine u skladu sa programom kruženja ugljenika u ekonomiji i razvojnim planom.

On je dodao da Saudijska Arabija želi da "istovremeno održi vodeću ulogu u jačanju bezbjednosti i stabilnosti globalnih tržišta nafte".

Princ je precizirao da je novi cilj eliminacija 278 miliona tona ugljeničnih emisija godišnje, što je znatno više od sadašnjih 130 miliona tona.

Ujedinjeni Arapski Emirati, drugi veliki izvoznik nafte iz OPEK-a, objavili su ranije ovog mjeseca plan o dostizanju nultih emisija gasova do 2050. godine.

Države širom svijeta postavljaju individuane ciljeve u okviru napora da se spriječi globalni rast temperature za više od 1,5 stepeni Celzijusovih u odnosu na predindustrijsko doba.