latinica  ћирилица
23/10/2021 |  11:22 ⇒ 20:45 | Autor: RTRS

Patrijarh Porfirije: Dolazak u Republiku Srpsku veliki blagoslov (FOTO/VIDEO)

Veliki broj vjernika okupio se danas u prijedorskom naselju Čirkin polje u manastiru Miloševac kako bi dočekali njegovu Svetost patrijarha srpskog Porfirija i prisustvovali prvoj liturgiji koju je služio patrijarh Porfirije zajedno sa episkopom banjalučkim Јefremom, uz sasluženje više sveštenomonaha, sveštenika i đakona Srpske pravoslavne crkve.
Patrijarh Porfirije u Prijedoru - Foto: RTRS
Patrijarh Porfirije u PrijedoruFoto: RTRS

Svečanosti, koja je upriličena povodom završetka građevinskih radova na manastiru i pokrivanja manastirskog konaka, prisustvovali su srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, direktor Sekretarijata za vjere Dragan Davidović, predstavnici grada Prijedora i Banjaluke.

Na početku liturgije pročitano je pismo dobrodošlice patrijarhu u kojem se navodi "Neka današnja prva molitva u hramu bude blagosloveni uvod u novi početak davno započete duhovne misije ove svetinje".

Patrijarh Porfirije (foto: RTRS)

U svojoj besjedi Njegova svetost, patrijarh srpski gospodin Porfirije, poručio je da je dolazak u Republiku Srpsku veliki blagoslov.

- Radost je velika služiti i moliti se sa onima koji imaju čistu dušu, sa onima koji imaju istinsku i pravu vjeru, a to jeste vjera vaša. I zato je za sve nas, odakle god da dolazimo, dolazak u Republiku Srpsku veliki blagoslov i utjeha - poručio je patrijarh Porfirije.

Patrijarh Porfirije u Prijedoru (Foto: RTRS)

Istakao je da nema ništa ljepše nego služiti u novim ili obnovljenim hramovima.

Patrijarh je dodao da je potvrda, svjedok i svjedočanstvo da je to tačno i manastir Miloševac koji se diže.

Patrijarh Porfirije je podsjetio da su manastire Miloševac, Osovica i Stuplje u Eparhiji banjalučkoj prije 300 godina porušile Osmanlije i da je trebalo da dođe vreme da se te svetinje obnove i budu istinski duhovni ukras čitavog pravoslavnog svijeta, pa i šire od pravoslavlja.

- Ništa nas ne može spriječiti da služimo Bogu i istini. Slutim da će ovaj još nedovršeni hram uskoro biti završen - dodao je patrijarh.

Njegovo preosveštenstvo vladika banjalučki Јefrem zahvalio je danas Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Porfiriju na posjeti manastiru Miloševac kod Prijedora koji, kako je rekao, vaskrsava na čudesan način.

Patrijarh Porfirije i Milorad Dodik (foto: RTRS)

Na samom obodu Prijedora, u plodnoj i pitomoj ravnici, zvanoj Kaluđersko polje, nekada se nalazio drevni manastir Miloševac, koji je, tokom austrijsko-turskog rata, poslije 1690. godine, u potpunosti razrušen.

Patrijarh Porfirije u Prijedoru (foto: RTRS)

Nakon 328 godina od njegovog rušenja, obnova manastira započeta je 2018. godine, a episkop banjalučki Јefrem je novembra iste godine osveštao temelje hrama.

Milorad Dodik i Zora Vidović (Foto: RTRS)

Manastir Miloševac u Čirkin Polju kod Prijedora posvećen je Pokrovu Presvete Bogorodice.