latinica  ћирилица
23/10/2021 |  13:02 | Autor: SRNA

Mihajlović: Planirani projekti vrijedni 17 milijardi evra

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da plan investicija u rudarstvu i energetici obuhvata projekte vrijedne 17 milijardi evra.
Zorana Mihajlović - Foto: RTRS
Zorana MihajlovićFoto: RTRS

Ona je rekla da je ključ budućnosti u energetskoj bezbjednosti za koju Srbija mora da se pripremi, jer će energija sunca, vjetra i zeleni vodonik tek imati značajnu ulogu, zbog čega zemlja mora da "uskoči u voz zelene energetske tranzicije".

Mihajlovićeva je istakla da će zbog energetske stabilnosti biti potrebne i nove gasne elektrane, reverzibilne hidroelektrane, skladišta energije, kao i velika energetska postrojenja, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Prema njenim riječima, energetska tranzija ne znači da će se Srbija preko noći odreći drugih energetskih kapaciteta, niti da će prestati da ulaže u njih, tim prije što u posljednjih 30 godina nije izgrađena nijedna velika hidrocentrala ili termoelektrana.

Ukazujući na značaj energetske efikasnosti, Mihajlovićeva je navela da se u Srbiji godišnje "baci kroz prozor" cjelokupna proizvodnja jedne termoelektrane zato što je potrošnja energije četiri puta veća od prosjeka EU.

- Ako nastavimo sa ulaganjima, za tri godine može se očekivati da potrošnju električne i toplotne energije u Srbiji smanjimo za oko 20 odsto - naglasila je Mihajlovićeva.