latinica  ћирилица
23/10/2021 |  13:05 | Autor: SRNA

Počelo suđenje Salviniju

U Italiji je danas počelo suđenje bivšem ministru unutrašnjih poslova i ultradesničarskom lideru Mateu Salviniju jer je navodno blokirao iskrcavanje 147 migranata sa spasilačkog broda, zbog čega su boravili u teškim uslovima.
Mateo Salvini (foto:Tanjug-AP) -
Mateo Salvini (foto:Tanjug-AP)

Salvini je prisustvovao početnom ročištu u Palermu, na Siciliji, koje je proceduralne prirode.

Sudija Roberto Murgija treba da donese odluku o listama svjedoka koje su predložili tužilaštvo i odbrana.

Salvini /48/, lider ultradesno orijentisane stranke Liga, koja je poznata po politici "Italija na prvom mjestu", optužen je za otmicu i zloupotrebu ovlaštenja sa pozicije ministra unutrašnjih poslova povodom pritvaranja 147 migranata na moru u avgustu 2019. godine.

On je rekao da tu odluku nije donio samostalno, nego da je bila usaglašena unutar vlade, uključujući tadašnjeg premijer Đuzepea Kontea, prenio je AFP.

Tužilaštvo je zatražilo da među svjedocima budu Konte i aktuelni ministri unutrašnjih i spoljnih poslova Lučijana Lamorgeze i Luiđi Di Majo.

Salvini je objavio na "Tviteru" svoju sliku iz sudnice uz komentar da "počinje suđenje koje žele ljevica i pristalice nelegalne imigracije" i uz pitanje: "Koliko će to koštati italijanske građane?".

Oskar Kamps, osnivač humanitarne grupe "Open arms", koja je operator spasilačkog broda, rekao je novinarima ispred sudnice da suđenje nije politički motivisano.

"Spasavanje ljudi nije zločin, nego obaveza ne samo kapetana već čitave države", izjavio je Kamps.