latinica  ћирилица
23/10/2021 |  14:26 | Autor: SRNA

Moskva protiv odluke Podgorice da odobri azil biznismenu sa potjernice

Istražni komitet Rusije ne slaže se sa odlukom vlasti Crne Gore da odobre politički azil biznismenu Telmanu Ismailovu, koji je u Rusiji optužen za ubistvo, saopšteno je iz ovog komiteta.
Telman Ismailov (Foto: TASS, Vяčeslav Prokofьev) -
Telman Ismailov (Foto: TASS, Vяčeslav Prokofьev)

- Istražni komitet Rusije ne može da se složi sa donijetom odlukom... Ismailov nije izdržao zakonom utvrđenu kaznu za izvršenje teških zločina tako da se i dalje nalazi na potjernici - navodi se u saopštenju.

Predsjednik Istražnog komiteta Rusije je na osnovu informacija o odbijanju izručenja Ismailova naložio međunarodno-pravnom odjeljenju da u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova Rusije detaljno analizira razloge za odbijanje izručenja nakon čega će sačiniti izvještaj, prenosi "Sputnjik".

Ismailov je uhapšen početkom oktobra u Crnoj Gori po potjernici Rusije zbog sumnje da je organizovao ubistvo dvojice preduzetnika u Rusiji.

Njegov branilac advokat Miloš Vuksanović potvrdio je da je Ismailov pušten juče iz istražnog zatvora, nakon što je prethodno dobio azil.

Portal "Krajm Rusija" je pisao da je Ismailov nakon bjekstva iz Rusija namjerno izabrao Crnu Goru, koja ga je tada "štitila od izručenja ruskim vlastima".

Taj portal je ranije objavio da je Ismailov vlasnik luksuznog kompleksa u turskoj Antaliji - "Mardan Palas", najskupljeg hotela u Evropi čija je gradnja koštala preko milijardu i po dolara.

Vlasnik je brojnih kompanija širom svijeta, a u Rusiji je studirao ekonomiju i u toj zemlji je proveo veći dio života.

Bio je vlasnik i Čerzikovske pijace u Moskvi, najveće te vrste u Evropi, koja je zatvorena zbog sumnjivog poslovanja 2009. godine.