latinica  ћирилица
23/10/2021 |  19:43 ⇒ 19:44 | Autor: SRNA

Srpska nastavlja legalnu i legitimnu borbu za Dejtonski sporazum

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da ne vjeruje u novi oružani sukob u BiH i da će se Republika Srpska politički boriti za svoje ciljeve, dok se prijetnje ratom čuju iz FBiH.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

- Ne vjerujem u mogućnost izbijanja novog sukoba. Mi ga nećemo ni početi, niti prihvatiti. Nastavićemo političku borbu, legalnu i potpuno legitimnu za Dejtonski sporazum i za politički sistem u koji je utkan Ustav BiH - rekao je Dodik u intervjuu za Der Špigel.

Dodik je istakao da Republika Srpska želi da osigura svoju poziciju u BiH koja je zagarantovana Ustavom i Dejtonskim sporazumom i ne želi improvizaciju od strane visokog predstavnika i međunarodnih aktera.

Odgovarajući na pitanje da li je visoki predstavnik u BiH jedni problem, Dodik rekao da je to i nasilje Amerikanaca, a dijelom i EU.

On je istakao da pod političkim nasiljem podrazumijeva prijetnje prisilom, sankcijama i kaznama, dodajući da su u prošlosti pod takvim uslovima prihvatane stvari koje nisu bile u skladu sa voljom naroda.

Povodom najava da će u NSRS biti donesene odluke o vraćanju nadležnosti Srpske, Dodik je rekao da će Republika Srpska poštovati Ustav BiH i sama regulisati ono što je u njenoj nadležnosti.

- Poništićemo zakone koje je nametnuo visoki predstavnik u Republici Srpskoj i proglasićemo svoje zakone - sa prelaznom fazom koja će trajati koliko bude potrebno. Prema Ustavu, pod nadležnost Republike Srpske spadaju sve oblasti koje nisu pripisane BiH. To nećemo dirati. Ono što nije eksplicitno oduzeto od nas, sami ćemo preuzeti, bez oklijevanja - rekao je Dodik.

On je istakao da se to odnosi na Oružane snage BiH, na pravosuđe, na policiju, na poreske organe.

- Sve to je oduzeto od Republike Srpske. Davali su sve vrste laži o budućnosti u EU. Zapadni Balkan nije nikada bio dalje od EU nego što je sada - rekao je Dodik.

On je ponovio da će Republika Srpska povući svoj pristanak na formiranje Oružanih snaga BiH, a da će onda ponovo regulisati ovo pitanje, pri čemu se zalaže za demilitarizaciju BiH.

- Zatim ćemo ponovno procijeniti sve ostalo. Prava koja nam daje Ustav treba da uživaju svi jednako. Ne želimo živjeti u muslimanskoj BiH - rekao je Dodik.

Na konstataciju da neće biti formalnog otcjepljenja, Dodik je rekao da o otcjepljenju govore samo oni koji žele da skrenu pažnju od vlastitog neustavnog ponašanja i da Republika Srpska ne planira secesiju.

Kada bi zavisilo od njega i predsjednika HDZ-a BiH Dragan Čovića, kaže Dodik, BiH bi postojala kako to predviđa Dejtonski sporazum.

Na konstataciju da ga mnogi početkom devedesetih smatrali prozapadnim i, prije svega, proameričkim političarom, Dodik je rekao da je uvijek bio prosrpski nastrojen.

- Uvijek sam pokušavao da sarađujem sa svim drugim akterima. Ali vremenom sam shvatio da oni ne igraju pošteno i da ovdašnji političari žele da ih iskoriste za svoje ambicije u BiH. Te ambicije trenutno ne odgovaraju volji Srba ni Hrvata - rekao je Dodik.

On je podsjetio da su visoki predstavnici 140 puta prekršili Ustav donošenjem zakona tokom godina.

Govoreći o odnosu predsjenika Srbije Aleksandra Vučića prema Republici Srpskoj, Dodik je rekao da Vučić podržava Dejtonski sporazum, stav Srpske o njemu i njene sporazume u BiH.

- Koliko sam shvatio, on se protivi svim jednostranim potezima. Vučić je dobar predsjednik - rekao je Dodik.

Ponovio je da Kristijan Šmit bez odluke Savjeta bezbjednosti UN ne može preuzeti dužnost i da ne vidi o čemu da razgovara sa njim.

- Angela Merkel više nije znala što bi sa Šmitom nakon što je propao na izborima. Tada se neko sjetio mjesta visokog predstavnika - rekao je Dodik.

On je istakao da nije protiv produženja Misije EU u BiH - Altea i da se u razgovorima sa donosiocima odluka sa Zapada i sa Rusijom zalagao za to.

- Mi nismo protiv toga. Ali sada čujem da se Francuzi i drugi zalažu za novu rezoluciju koja bi trebalo da poveže odluku o Altei sa podrškom visokom predstavniku. Ako ova druga tačka bude uključena u odluku, onda će Altea biti kolateralna šteta - rekao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH je rekao da je ruski predsjednik Vladimir Putin moćan državnik sa prijateljskim odnosom prema BiH u cjelini.

- On nikada nije pozvao na bilo kakvu akciju protiv teritorijalnog integriteta BiH - rekao je Dodik i dodao da je predsjednika Rusije vidio prošle godine na vojnoj paradi.