latinica  ћирилица
24/10/2021 |  08:49 ⇒ 10:27 | Autor: RTRS

Baka Stana iz Donjih Žabara proslavila 100. rođendan (VIDEO)

Recept za dugvoječnost, nije baš kao u pjesmi od Bijelog dugmeta, "Doživjeti stotu", ima nešto i genetici, čuli smo od bake Stane Žarkić iz Donjeg Žabara, koja je ovih dana, napunila sto godina.
Stana Žarkić - Foto: RTRS
Stana ŽarkićFoto: RTRS

Doživjeti stotu, i još uz to biti vitalan, barem na našim prostorima prava je rijetkost. Ali nije tako u porodici Žarkić iz Donjeg Žabara. Baka Stana je , 19. oktobra, kako ona ističe na Tomin dan, 2021. godine, napunila stotinu godina. I nije jedina iz loze iz koje potiče. Njena baka Petra, iz Skugrića, kod Modriče, živjela je 107. godina a Stanina majka Ruža, 95.

- Moja majka je iz Skugrića, moja baba. Neki, po prezimenu, zovu se Đogatovići. I oni su živili prilično dugo, majka 95 godina - priča baka Stana.

Stana je sa suprogom Vasom, živjela u Braku 74. godine i on je kažu u Žarkićima, živio 93 godine. Stana i Vaso su na put izveli četvero djece, dva sina i dvije kćeri. Od njih imaju devetero unučadi, 14 praunučadi, troje čukununučadi, a četvrto je na putu.

- Ima nas četiri generacije. Baba, ja, pa Vaso moj sin, pa Vasina djeca. S koljena na koljeno, predaje se stariješstvo, ko može raditi, eto ti upravljaj i radi, ko ne može, povuci se, ne možeš ni zapovijedati. Ne možeš raditi, ne možeš ni zapovijedati - kaže Јovan Žarkić, Stanin sin.

Stub porodice Žarkića, je Stanin unuk Vaso, koji nosi ime po djedu. Kaže da je njegova baka Stana, fenomen od žene.

- Baka je u decembru prležala koronu, ona i otac.Vakacinisana je dva puta, čak je baka preležala i tifus 1945. godine. Želja nam je da se iskupimo svi, bilo bi šteta da ne okupimo i ne obilježmo ovaj današnji dan - priča Vaso Žarkić.

Potomci bake Stane i njenog Vase, danas žive na tri kontinenta od Meksika do Australije, preko Njemačke do rodne grude i u novonastalim zemljama bivše Јugoslavije. I svako je od njih sa sobom ponio genetsku klicu dugovječnosti. Pa neka im je srećno i dugovječno.