latinica  ћирилица
24/10/2021 |  09:24 ⇒ 09:33 | Autor: TANЈUG

Tajland izvozi milione korišćenih rukavica kao nove

Tokom višemjesčne istrage otkriveno je da su desetine miliona polovnih, prethodno korišćenih rukavica od sintetičke gume sa Tajlanda stigle u SAD kao nove.
Prevara na rukavicima u Tajvanu (Foto: edition.cnn.com) -
Prevara na rukavicima u Tajvanu (Foto: edition.cnn.com)

Aferu je otkrio Si-En-En, a ovaj slučaj preuzele su nadležne službe u SAD i na Tajlandu s ciljem da se sprovede temeljna istraga.

Vreće za smeće prepune polovnih medicinskih rukavica, veliki broj vidno zaprljanih i umrljanih krvlju, razbacane su u jednom skladištu na periferiji Bangkoka.

Tajlandski zvaničnici kažu da su radnici, uglavnom izbjeglice, radili punom parom kako bi stare, koršćene rukavice ponovo izgledale kao nove, kada su tajlandske zdravstvene vlasti izvršile prepad u pogon.

Na Tajlandu postoji još mnogo takvih firmi koje od početka pandemije pokušavaju da zarade na ogromnoj potražnju za medicinskim rukavicama.

Prema tvrdnjama nadležnih, u jeku globalne nestašice na Tajlandu pakuju milione korišćenih rukavica koje ne zadovoljavaju nikakve standarde i izvoze ih u SAD, ali i u druge zemlje širom svijeta.

Stručnjaci opisuju ovu industriju kao "biznis zasnovan na prevari", a jedan od njih, Daglas Stajn izjavio je za Si-En-En da su nitrilne rukavice “trenutno najopasnija roba na planeti“.