latinica  ћирилица
24/10/2021 |  10:26 ⇒ 12:32 | Autor: RTRS

Švajcarski bijeli ovčar na semberski način (VIDEO)

U Semberiji djeluje odgajivačnica švajcarskih bijelih ovčara. Ovo su veoma radoznali, inteligentni, razigrani i vjerni psi. Ako poželite da imate ovog psa za čuvara ili ljubimca, nećete se pokajati, jer je veoma stabilnog temperamenta i ima odlične nasljedne karakteristike radnog psa. Posebno su dobri prema djeci, a odlično su se pokazali i kao terapijski psi.
Psi - Foto: RTRS
PsiFoto: RTRS

Gdje god da ih vidite švajcarski bijeli ovčari svojim izgledom plijene pažnju zbog svoje jake konstitucije ali i izrazito snježno-bijele dlake. Larisa Petrović, vlasnica ovih pasa, kaže da su veoma karakterni, veseli, aktivni i puni energije, pametni, rado uče, a pri tome su veoma vezani za svog vlasnika, kojem žele u svakom momentu da udovolje. Ovi psi nisu podložni bolestima ali kada se krene u njihov uzgoj preporuka je da se testiraju na određene bolesti koje se javljaju u rasi.

- U odgajivačnici se nalazi sedam švajcarskih ovčara, jedan mužjak i ostalo su ženke. Najstarija ženka Bea je već penzionisana i ima devet godina. Oni su svi u rodu tako da većina naših ženki kada odlučimo se da ženka ima leglo putujemo vani i tražimo mužjaka koji odgovara. Iako su jako slični svako od njih je različit po svom karakteru,j edni su nestašni, stalno imaju potrebu da se igraju, jure lopticu, dok drugo vole neki svoj mir, maženje, jako su veseli, energični. Oni su dobri i poslušni psi, koji neće praviti nestašluke. Јako je bitno dobro vaspitati psa, to su psi koji vole ljubav blag pristup i autoritet, blage su naravi, vole da im se priđe i ulije povjerenje da bi što bolje odgovorili na naše potrebe - priča Larisa Petrović.

Ženke jednom godišnje na svijet donose mladunce, a prilikom odabira mužjaka vodi se računa o njegovom zdravlju i da bude dobar predstavnik svoje rase.

- Kada se dobije leglo u prvih par sedmica najveći posao odrađuje mama. Ona ih hrani, čisti, odgajivač je tu da pomogne da ih očisti, prostirke dok majka odrađuje sav ostali dio posla. Јako je bitno da se ženka dobro hrani, da se povede računa da dobija kvalitetnu hranu, vitamine i suplemente da bi mogla da podrži svoje leglo i na što bolji način podigne. Samo dojenje iscrpljuje organizam. Kad odskoče i prestanu da doje onda ide posebna briga o štencima o njihovoj ishrani koja mora biti dobra i izbalansirana, da se prati njihov razvoj, da se ne razvijaju ni presporo ni prebrzo i da je to izbalansirano. Oko njih ima dosta posla kad su mali ne samo počistiti nego i hraniti nego igra i stalna pažnja - dodala je Larisa.

Njegovanje ovih pasa nije pretjerano zahtjevno. Dlaka se lako održava svakodnevnim četkanjem, mada se dosta sezonski linjaju, naročito na proljeće. Ukoliko želite da imate ovog psa morate mu se posvetiti i provoditi dosta vremena s njim u igri i učenju. Iz Odgajivačnice Semberija švajcarski bijeli ovčari svoj novi dom našli su širom Amerike i Kanade kao i Evrope. Prosječni životni vijek ovog psa je između 12 i 14 godina.