latinica  ћирилица
24/10/2021 |  11:09 ⇒ 19:39 | Autor: RTRS

Na današnji dan proglašena Skupština srpskog naroda BiH (VIDEO)

Najviši zakonodavni organ Republike Srpske Narodna skupština danas obilježava trideset godina postojanja.
NSRS - Foto: RTRS
NSRSFoto: RTRS

Narodna skupština formirana je na današnji dan 1991. godine kao Skupština srpskog naroda u BiH, nakon što su 14. oktobra srpski poslanici preglasani u tadašnjoj Skupštini SR BiH.

Od njenog proglašenja, administrativno sjedište Skupštine bilo je u Sarajevu, da bi nakon izbijanja ratnog sukoba bilo izmješteno na Pale, a od 1998. godine sjedište Narodne skupštine Republike Srpske premješteno je u Banjaluku, gdje se i danas nalazi.

Za tri decenije postojanja - 10 poslaničkih saziva izglasalo je oko 2.000 zakona, mnogo odluka, rezolucija, deklaracija, preporuka.

I onda, i danas, u turbulentnim vremenima, Parlament Srpske, čuvar ustavnog poretka i demokratičnosti, branio je i brani interese svog naroda i svih građana, poručio je predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović.

Uz preporuku da Narodna skupština nastavi ovakav način djelovanja i da bude zaštitni znak demokratskih procesa na ovim prostorima koji svoju efikasnost pokazuje nizom godina - naglasio je Čubrilović.

Narodna skupština do sada je imala devet saziva, a sadašnji 10. saziv konstituisan je nakon izbora održanih 7. oktobra 2018. godine.