latinica  ћирилица
24/10/2021 |  11:56 | Autor: Index.hr

Britanski supermarketi na police stavljaju povrće od kartona

Supermaketi u Velikoj Britaniji koriste kartonske slike voća, povrća i drugih namirnica kako bi popunili praznine na policama zbog problema s snabdijevanjem, piše Guardian.
Kartonske kutije šparoga u marketma u Engleskoj - Foto: Twitter
Kartonske kutije šparoga u marketma u EngleskojFoto: Twitter

Tesko je počeo koristiti slike šparoga, mrkve, narandže i grožđa, što je izazvalo ismijavanje na društvenim mrežama.

- Mmmm, ukusne fotografije šparoga - napisao je jedan korisnik Tvitera.

Drugi se rugao prevelikim slikama.

- Sviđa mi se što šparoge narastu do ove veličine u Velikoj Britaniji. To je do naše klime, siguran sam - piše.

Kupci su uočili lažne mrkve u Fakenhamu, kartonske šparoge u Londonu, slike naranči i grožđa u Milton Kinsu i 2D boce s tekućinom za pranje u Kembridžu.

Sve se to događa zbog nedostatka radnika, što dovodi do niske dostupnosti nekih artikala u supermarketima.

Barjan Roberts, analitičar maloprodaje rekao je da je tek u posljednjih godinu dana počeo primjećivati ​​kartonske izreze svježih proizvoda, ali je rekao da su slične taktike već neko vrijeme u primjeni.

- To je postalo sasvim uobičajeno. Nije to samo zbog nestašice, već zato što su mnoge veće trgovine sada jednostavno prevelike - kaže.

Popunjavanje prostora

Rekao je da se radi o tek jednoj u nizu taktika koje se koriste za popunjavanje prostora.

Tesko tvrdi da korištenje slika voća i povrća nije povezano s nedavnim problemima u lancu snabdijevanja.

Supermarketi i proizvođači smanjili su asortiman različitih vrsta tjestenine, kafe ili čajeva koje prodaju kako bi olakšali protok robe.

Neki glomazni i ne baš isplativi artikli, poput flaširanih gaziranih pića i vode, takođe su gurnuti prema dolje na listi prioriteta isporuke zbog nedostatka vozača, što znači da bi na policama moglo biti većih praznina nego inače.

Porast internetske kupovine u međuvremenu je doveo do toga da mnogi supermarketi više nisu skladištili neprehrambene artikle poput televizora, CD-a ili kuhala za vodu, što su nekad činili, ostavljajući prazan prostor koji mnogi nisu uspjeli napuniti alternativnim proizvodima.

Kartonski izrezi skupih predmeta kao što su deterdženti, proteinski prašci i alkoholna pića poput džina takođe se ponekad koriste za sprečavanje krađe u prodavnicama. Slike artikala stavljaju se na police kako bi se označila dostupnost, a kupci dobiju stvarni proizvod na blagajni.