latinica  ћирилица
24/10/2021 |  12:16 ⇒ 12:28 | Autor: RTRS

Foča: Izložba slika "Andrićeva lica" (VIDEO)

U Foči je u toku izložba slika i crteža "Andrićeva lica" akademske slikarke Vesne Nešković iz Višegrada. Nadahnuta likom i djelom nobelovca Iva Andrića u njenom stvaralaštvu prožeti su impuls srca i eho duše kao razmišaljanje o čovjeku i borbi – istaknuto je na otvaranju.
Izložba slika "Andrićeva lica" - Foto: RTRS
Izložba slika "Andrićeva lica"Foto: RTRS

Želju da slikom ovjekovječi pisanu riječ Iva Andrića, Vesna Nešković njegovala je od djetinjstva. Zbog toga je u svom stvaralaštvu sa velikom odgovornošću pristupila temi "Andrićeva lica". Na slikama i crtežima može se vidjeti ekspresija, koja ističe slikarkin doživljaj, objedinjujući strukturu slike i harmoniju.

- Viđenje Andrića da približim ljudima i civilizaciji jer mislim da će Andrić biti prisutan sve vrijeme našeg življenja - kaže autorka izložbe Vesna Nešković.

Slikajući Andrićev lik Neškovićeva je kroz likovni jezik prenijela njegovo viđenje današnjice i budućnosti.

- Dvadeset jedan crtež i slika dovoljno govore o njegovim kapacitetima njegovim vizijama i pogledima njegovog vremena, a njegova misao i rečenice primjenjive su i danas - istakao je Vladimir Pantović, direktor Centra za kulturu i informisanje Foča.

Značajne datume iz Andrićevog života Višegrađani redovno obilježavaju na književnim skupovima. 

- Mi se trudimo da obilježimo sve bitne datume iz Andrićevog života i vezane za njegovo djelo tako ove godine umjesto književne večeri iskoristili smo nadahnuće naše sugrađanke da napravimo jednu ovakvu izložbu -naglasila je Miljana Pecikoza, bibliotekarka Narodne biblioteke "Ivo Andrić" Višegrad.

Izložba "Andrićeva lica" u galeriji Centra za kulturu i informisanje u Foči otvorena je do kraja mjeseca.