latinica  ћирилица
24/10/2021 |  12:55 ⇒ 17:38 | Autor: SRNA

Kusturici gran pri i "Zlatna Nika"

Dobitnik gran prija Međunarodnog festivala medijske reportaže "Interfer" i najvišeg priznanja, statue "Zlatne Nike", za 2021. godinu je reditelj Emir Kusturica, za reportažu "Seks, sport i vjera u vječnu sadašnjost", u produkciji redakcije "Sputnjik".
Emir Kusturica (Foto: MILOŠ CVETKOVIĆ/RAS SRBIJA) -
Emir Kusturica (Foto: MILOŠ CVETKOVIĆ/RAS SRBIJA)

Žiri je u obrazloženju istakao da je nagrađena reportaža fascinantno autorsko djelo koje prikazuje svu ljepotu ovog novinarskog žanra.

- Ona prikazuje život i svijet koji živimo u raznim bojama ironije, sarkazma, kad je potrebno i cinizma. Video-zapis, koji pokazuje koliko su bliske kategorije vrhunska umjetnost i novinarstvo, vrhunski film i reportaža - naveo je žiri.

Kusturica, koji je bio spriječen da prisustvuje, obratio se okupljenima uključenjem u program.

- Poslije svih radova u sferi filma, televizije i videa, mislim da je došlo vreme da se radujemo i ovoj vrsti gran prija, kojeg sam dobio zahvaljujući Sputnjiku i ljudima koji su obezbijedili tu vrstu slobode da čovjek može da radi šta hoće - istakao je Kusturica.

U kategoriji radio-reportaža prvu i treću nagradu dobili su novinari Radio Beograda dva Rajko Milošević za reportažu "Laza Šećer" i Arijana Handan za "I pomislim da živ izađem odavde", javio je RTS.

Druga nagrada pripala je novinarki Radio-televizije Vojvodine Aleksandri Bučko za reportažu "Protestni hor".

Za televizijsku reportažu prvu nagradu dobila je Vanja Mijalkov sa TV Pirot za "Mumulj - rađanje umetnosti", u kategoriji novinska reportaža Branko M. Žujović sa portala suboticke.rs za "Dugo putovanje u kovid", dok je najbolja foto-reportaža Konstantina Novakovića za "Pir Šalijar".

Prema odluci žirija, najbolja društveno odgovorna reportaža "Ožiljci" djelo je Ane Rajković sa Prve televizije.

Dobitnik "Zlatne Nike" za životno djelo i doprinos reportaži je novinar, književnik i pjesnik Pero Zubac.

Film "Reci mi osmijehom" u produkciji RTRS, čiji je scenarista i režiser naša koleginica Milana Majar, osvojio je drugo mjesto u kategoriji televizijska reportaža na 26. Internacionalnom festivalu reportaže i medija Interfer - Zlatna Nika u Beogradu.

Međunarodni festival medijske reportaže "Interfer Zlatna Nika" 26. put dodijelio je gran pri i priznanja u pet kategorija.

U okviru takmičarskih kategorija televizijske, novinske, radijske, foto i društveno odgovorne reportaže, na adresu festivala stiglo je više od 200 radova iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske, Holandije, Italije, Švedske, Sirije, Libana i mnogih drugih zemalja.

Izvor: RTRS/SRNA