latinica  ћирилица
24/10/2021 |  13:48 | Autor: SRNA

Selaković: Povelja Ujedinjenih nacija - abeceda međunarodnog prava

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković ocijenio je da je Povelja UN, koja je usvojena na današnji dan prije 76 godina, ustav međunarodne zajednice i abeceda međunarodnog prava.
Nikola Selaković  (Foto:Sputnik / Lola Đorđević) -
Nikola Selaković (Foto:Sputnik / Lola Đorđević)

On je na Dan osnivanja UN naglasio da sve nacije, velike i male, moraju da uživaju jednaka prava i dostojanstvo, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

- Istorija nas uči, a Povelja UN opominje, da samo poštovanjem ciljeva i principa na koje smo se svi zajedno obavezali možemo izgraditi svijet kakav želimo – svijet zasnovan na suverenoj jednakosti svih država - naveo je Selaković.

Prema njegovim riječima, to je svijet u kojem se svi sporovi rješavaju mirnim putem, poštuje teritorijalni integritet svake države i zajedno radi na unapređenju socijalnog i ekonomskog napretka svih naroda.

- Povelja UN je pravni imperativ kojim se regulišu međunarodni odnosi, a Srbija dosljedno slijedi pravila i principe sadržane u njoj - zaključio je Selaković.

Iz Ministarstva spooljnih poslova Srbije najavili su da će povodom Dana UN večeras u Beogradu plavom bojom biti osvijetljeni Palata Albanija, Narodna Skupština Srbije, Most na Adi i Brankov most.