latinica  ћирилица
24/10/2021 |  14:11 | Autor: SRNA

Đokić: Podrška političkoj borbi Dodika za vraćanje nadležnosti Srpske

Predsjednik SP-a Petar Đokić rekao je danas da ova partija pruža pomoć i podršku srpskom članu Predsjedništva BiH i lideru SNSD-a Miloradu Dodiku u njegovoj političkoj borbi za vraćanje nadležnosti Republici Srpskoj.
Petar Đokić - Foto: RTRS
Petar ĐokićFoto: RTRS

- Dodik je morao da skrene pažnju na nepravdu koja se sada već dvije decenije čini Republici Srpskoj, otimanjem njenih nadležnosti, prvo kroz ulogu visokog predstavnika, a zatim kroz Ustavni sud, koji svojim odlukama narušava bazne odnose i dostignutu stabilnost u BiH - rekao je Đokić novinarima u Banjaluci.

On je istakao da SP sarađuje sa Dodikom i razumije njegovu političku borbu, kao i da je stabilan koalicioni partner i da nikada nikoga nije izdao.

- Dodik je dobio podršku naroda sa najvećim brojem ličnih glasova na prethodnih nekoliko izbora i ima odgovornost - rekao je Đokić.

On je naveo da SP bori da se Republici Srpskoj vrate prava koja su joj oteta i uskraćena, ali u isto vrijeme i za suverenitet BiH.

- Aktivno učestvujemo u stvaranju politike koja želi da se sve u BiH odvija na bazi pravnih principa i normi, a najvažnija od njih na kojoj počivaju odnosi u državi je Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH - rekao je Đokić.

On je istakao da je želja i cilj da u okviru toga postoji i djeluje Republika Srpska. "Ne borimo za raspad države, nego za stabilnost i sigurnost u naroda u njoj", rekao je Đokić.

Đokić je pozvao predstavnike drugog entiteta, prvenstveno Bošnjake, ali i Hrvate, na razgovor o aktuelnim problemima, s ciljem postizanja mira i stabilnosti.

Lider SP-a je izrazio uvjerenje da se dogovor može postići, te da za to ne treba nikakvo posredovanje, nego da to treba da bude izraz težnje svih koji žive u BiH.

- Ukoliko se ne odazovu pozivu na razgovor, znači da žele da žive u problemima. Već pet godina imaju duboku krizu u Federaciji BiH, a ovde se nijedno pitanje ne može gurati pod tepih - smatra Đokić.

On je dodao da je Republika Srpska aktuelizovala mnoštvo problema, te da o njima želi da razgovara, ali da, ako to druga strana ne želi, mora ići svojim putem, vodeći svoju politiku u najboljem interesu oba entiteta i sva tri naroda u BiH.

Đokić je naveo da je Republici Srpskoj uvijek bilo važno i mišljenje i stav Srbije u određenim delikatnim situacijama, te da ga nikada nije potcijenila niti odbacila.

- Naša politička aktivnost i počiva na usaglašavanju političkih stavova sa Srbijom jer ona je i garant Dejtonskog sporazuma i zaštite Republike Srpske - rekao je Đokić i dodao da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na poseban način brine o Srpskoj.