latinica  ћирилица
24/10/2021 |  18:06 ⇒ 25/10/2021 | 07:28 | Autor: RTRS

Poruka iz Srpske i Srbije: Slogom vratiti nadležnosti, sankcije ne dolaze u obzir (VIDEO)

Dok iz Srbije stiže poruka da se sankcijama zbog borbe za vraćanje nadležnosti ništa dobro ne može postići, u Republici Srpskoj i dalje neslaganja i podjele. Opozicija optužuje vlast da povlači jednostrane poteze i da unosi strah u javnosti zbog prijetnje ratom.
Dodik i Vučić (foto: instagram.com/buducnostsrbijeav) -
Dodik i Vučić (foto: instagram.com/buducnostsrbijeav)

Istovremeno, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ističe da Srpska nije za sukobe, te da mir nema cijenu ni alternativu. Iz Asocijacije Stvaraoci Republike Srpske upozoravaju da je pred nama težak period, isto kao 1991. godine, zbog čega je ključno uspostaviti saradnju vlasti i opozicije.

Sa pričom o vraćanju otetih nadležnosti Republici Srpskoj, paralelno traje i priča o sankcijama, kako za Srpsku, tako i njene političke predstavnike. Takvom razvoju situacije protivi se zvanični Beograd, iz kojeg je jasno poručeno da Srpska nije izvor problema, te da sankcije ništa dobro ne mogu donijeti.

- Ako neko misli da prijetnjom rata s druge strane mi treba da predamo Republiku Srpsku, onda se grdno vara. Mi nemamo namjeru ni za kakav rat i sukob. Imamo namjeru da se politički borimo za naša prava zapisana u Ustavu BiH - kaže Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

- Oni koji misle da se problemi rješavaju sankcijama, kucaju na pogrešna vrata. Time će sebi da zatvore vrata i u Beogradu, a ne samo u Banjaluci - naglasio je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.

Da ne gledaju svi na sankcije onako kako gleda Vučić, smatra srpski član Predsjedništva BiH. Dok vlast i opozicija kod Bošnjaka iskazuju jedinstvo, u Srpskoj je drugačija situacija. Dodik ističe da predstavnici SDS-a zarad malih političkih ciljeva prizivaju sankcije, kako njemu, tako i Srpskoj. Dan nakon sastanka u Beogradu, predsjednik SDS-a Mirko Šarović ističe da se Srpska može čuvati samo u miru i konkretnim radom.

- Sasvim je jasno da imamo posla sa haotičnom vlašću koja srlja i nema nikakav ozbiljan plan, već vuče jednostrane, neprimjerene poteze, bez širih konsultacija, i što je najgore, unosi strah u jasnosti Republike Srpske zbog uvlačenja u konfikte i prijetnje ratom - rekao je Šarović.

SDS i ostale opozicione partije trebalo bi, kaže Dodik, da odluče jesu li opozicija Republici Srpskoj i svom narodu, ili SNSD-u i njemu. Kaže da su pozivanjem na sankcionisanje Republike Srpske ušli u završnu fazu borbe protiv nje.

- Pozivam građane da dobro zapamte ove i dane koji dolaze i da dobro zapamte šta je ko radio za ovu zemlju, koju nije stvarao ni odbranio SDS, već narod koji nije dao svoja ognjišta. Svi koji su se ogriješili o zakone odgovaraće i to je nešto za šta se SNSD snažno zalaže. Ali i oni koji su Republiku Srpsku ponijeli na tacni da je prodaju moraju da znaju, da osim suda birača, ima i sud istorije. Na oba će loše proći - poručio je Dodik.

Činjenicom, da niko u srpskom narodu ne želi sankcije, razočarana je opozicija u Srpskoj, smatra i član Predsjedništva SNSD Staša Košarac.

- Primjetno je da su nakon Dodikove reakcije da "nema ništa tajno što neće biti javno", opozicionari horski počeli da ponavljaju da oni očekuju da Dodika smijene na izborima, a ne da ga neko uklanja sankcijama. I ta rekacija je iznuđena zbog osuda javnosti u Republici Srpskoj koja je shvatila da sankcije u Srpskoj prizivaju bošnjački političari, ali i opozicioni prvaci u Srpskoj, svjesni da na izborima protiv Dodika nemaju šanse - navodi Košarac.

Dok se opozicija ograđuje od Dodikove politike, pomoć i podršku srpskom članu Predsjedništva u njegovoj političkoj borbi za vraćanje nadležnosti Republici Srpskoj pružaju koalicioni partneri. U Socijalističkoj partiji važnim ocjenjuju i stav Srbije u određenim delikatnim situacijama, koja je garant Dejtonskog sporazuma i zaštite Republike Srpske.

- Dodik je morao da skrene pažnju na nepravdu koja se sada već dvije decenije čini Republici Srpskoj, otimanjem njenih nadležnosti, prvo kroz ulogu visokog predstavnika, a zatim kroz Ustavni sud Bih, koji svojim odlukama narušava bazne odnose u BiH - reakao je Petar Đokić, predsjednik Socijalističke partije. 

Mnogi su mišljenja da su podjele između opozicije i vlasti u ovim trenucima suvišne. Pa tako predstavnici Asocijacije Stvaraoci Republike Srpske ističu da se neslaganja negativno mogu odraziti na borbu za interese Srpske.

- Ovo je vrijeme koje je slično 1990. godini i ovdje svi poslanici u Narodnoj skupštini moraju biti jedinstveni i moraju zaštiti interese srpskog naroda - rekao je Stevan Medić, predsjednik Asocijacije.

- Upamet se stranački glavari, pred nama je težak period isto kao 1991. godine, a Republika Srpska i grobovi poginulih su svetinje da bi se mogli kockati sa time - poručio je Dušan Kozić, predsjednik Skupštine Asocijacije.

Predstavnici vlasti u Srpskoj ranije su istakli da je vraćanje nadležnosti samo reakcija na brojne odluke Ustavnog suda BiH donesene na štetu Republike Srpske, kao i nametnuti zakon posljednjeg visokog predstavnika Valentina Incka, iako se sada samo jednoj strani prebacuje odgovornost za blokadu i vanustavno djelovanje.