latinica  ћирилица
24/10/2021 |  18:18 ⇒ 20:29 | Autor: RTRS

Narodna skupština - posljednja odbrana Republike Srpske (VIDEO)

U izazovnim vremenima iza nas, ali i onima koja nam predstoje, Parlament je posljednja odbrana Republike Srpske, jedinstveni su njeni institucionalni stvaraoci.
Narodna skupština Republike Srpske - Foto: RTRS
Narodna skupština Republike SrpskeFoto: RTRS

I nakon 30 godina, Narodna skupština štiti opstanak srpskog naroda zapadno od Drine. Tri decenije od osnivanja, Narodna skupština je kao i prvog dana, posljednja odbrana i ogledalo stabilnosti Republike Srpske. I danas kada međunarodni faktor pokušava nasilno mijenjati Dejtonski sporazum, Republika Srpska je u krilu Parlamenta neosvojiva tvrđava, kaže prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić.

- U toj Skupštini je od prvog dana uspostavljena jednakost i sloboda, odnjegovan kulturan i gospodstven odnos prema sebi i prema drugima, a dostojanstven nastup i argumenti postali slika naroda koji predstavlja i za čije dobro djeluje - naveo je Radovan Karadžić, prvi predsjednik Republike Srpske.

Državotvorna ideja rođena početkom 90-tih ujedinila je Srbe u političkoj borbi za legitimitet i ustavotvorna prava. Jedinstvo o vitalnim pitanjima i očuvanje digniteta Narodne skupštine, ocjenjuje njen nekadašnji predsjednik Dragan Kalinić, ispit je pred srpskim narodom i garant očuvanja Srpske.

- Kao što je u početku bila glavni temelj, tako je svih narednih godina, do dana današnjeg, Skupština noseći stub i zaštitnik Republike Srpske. Ispunjava me radost što je, uprkos svemu, Srpska opstala i što nastavlja život kao slobodna država srpskog naroda na ovim prostorima - istakao je Dragan Kalinić, nekadašnji predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Kao i prije 30 godina kad je osnovana Narodna skupština, tako i danas, Srbi dižu glas za isti cilj - za očuvanje mira i parlamentarnu zaštitu srpskog naroda.

- Poslanici prvog saziva skupštine, pošto nisu mogli adekvatno da zastupaju srpski narod sa ova druga dva naroda, bili su prinuđeni da izađu iz tadašnje skupštine SR BiH i formiraju skupštinu Republike Srpske - rekao je Stevan Medić, predsjednik Asocijacije Stvaraoci Republike Srpske.

- Da bi naknadno donijeli odluku o proglašenju Republike Srpske, ali ne po onome kako oni kažu - ratom i genocidom, jer je sedam mjeseci prije izbijanja rata formirana Srpska skupština naroda BiH, a poslije Republike Srpske - podsjetio je Božidar Vučurević, poslanik u drugom i trećem sazivu Parlamenta Srpske.

Nekadašnji predsjednik Narodne skupštine Petar Đokić rekao je da su 30 godina pred republičkim parlamentom izazovi koji uvijek doprinesu njegovom institucionalnom jačanju.

- To je najvažnija institucija, institucija koja je stvorila Republiku Srpsku, koja je Republiku Srpsku institucionalno postavila, organizovala je i koja brine o Srpskoj i danas na jednak način kao što je to počela prije 30 godina - naglasio je Petar Đokić, nekadašnji predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Povodom tri decenije postojanja i rada Narodne skupštine, u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci sutra će biti održana svečana akademija. Predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović ranije će se sastati sa predsjednicima Skupštine Srbije Ivicom Dačićem i Autonomne pokrajine Vojvodine Ištvanom Pastorom, kao i predsjednicom Srpske Željkom Cvijanović.