latinica  ћирилица
24/10/2021 |  19:16 | Autor: SRNA

Linta: Skupština Srpske treba da štiti prava Srba u BiH

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocijenio je da je prije 30 godina proglašena Skupština srpskog naroda u BiH kao potreba da se zaštiti pravo na ravnopravnost i konstitutivnost srpskog naroda.
Miodrag Linta - Foto: TANЈUG
Miodrag LintaFoto: TANЈUG

Linta istče da su stalnim protivustavnim intervencijama Republici Srpskoj u prethodnom periodu oduzete brojne nadležnosti i prenesene na nivo institucija BiH s ciljem njene unitarizacije.

- Zbog toga, Narodna Skupština treba da ima jednu od najznačajnih uloga u borbi za očuvanje izvornog Dejtonskog sporazuma i očuvanja prava Srba kao ravnopravnog i konstitutivnog naroda u BiH - naglasio je Linta.

Linta u saopštenju podsjeća da je u Sarajevu 24. oktobra 1991. godine održana Osnivačka skupština srpskog naroda u BiH, nakon što su 14. oktobra srpski poslanici preglasani o pitanjima od vitalnog nacionalnog interesa u tadašnjoj Skupštini SR BiH.

On podsjeća da su poslanici Narodne skupštine 9. januara 1992. godine usvojili Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH i taj dan se u Republici Srpskoj obilježava kao Dan Republike.

- Važno je naglasati da je Republika Srpska nastala u miru, odnosno prije početka građanskog rata za koji glavnu krivicu snosi Alija Izetbegović i politika zasnovana na Islamskoj deklaraciji - dodaje Linta.

Narodna skupština je, napominje on, 28. februara 1992. godine donijela Ustav, kao temelj suvereniteta, legaliteta i legitimiteta Republike Srpske.

Građanski rat je, kaže Linta, završen potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma prema kome je BiH definisana kao državna zajednica koja suštinski čine dvije države Republika Srpska i Federacija BiH.