latinica  ћирилица
24/10/2021 |  19:59 ⇒ 20:13 | Autor: Agencije

Beograd: Otvoreno Svjetsko prvenstvo u boksu

Veliki dan za Srbiju, za Beograd i za svjetski sport. Učestvuje 670 boksera iz 103 države.
Svjetsko prvenstvo u boksu -
Svjetsko prvenstvo u boksu

Svjetsko prvenstvo u boksu, čiji je domaćin srpska prestonica, svečano je večeras otvoreno, a trajaće do 6. novembra.

Velika ceremonija otvaranja održava se u Štark Areni.

Spektakulrano otvaranje realizovano je uz više od 400 učesnika. Priprema projekta trajala je šest mjeseci, a događaj snima 15 kamera.

Na SP učestvuje 670 boksera iz 103 države, a u Beogradu će boraviti oko 1.350 članova bokserskih reprezentacija.

Mećeve će prenositi nacionalna Radio-televizije Srbije i kablovske televizije Arena, kao i još 39 televizija iz cijelog svijeta.

Nagrada za prvake svijeta u svim kategorijama je 100.000 evra, za srebrnu medalju bokseri će dobiti 50.000 evra, a za bronzane medalje po 25.000 evra.

Amatersko Svjetsko prvenstvo u boksu, koje je 2021. godine trebalo da se održi u Nju Delhiju, dodijeljeno je Beogradu, jer indijski grad nije ispunio svoje obaveze, tj. uplatio potreban novac, pa je AIBA raskinula ugovor.

Indija će morati da plati i kaznu za otkazivanje domaćinstva u iznosu od 500.000 dolara.

V.d. predsjednika AIBA Mohamed Mustašane rekao je da će ovo Svjetsko prvenstvo biti veliki događaj za Srbiju.

– Srbija ima sve što je potrebno za organizaciju velikog takmičenja za sportiste, trenere, sudije i, naravno, ljubitelje boksa – rekao je Mustašane.

Predsjednik Bokserskog saveza Srbije Nenad Borovčanin izjavio je da se Svjetsko prvenstvo vraća u Beograd nakon 43 godine i istakao da vjeruje da će Srbija fantastično organizovati to takmičenje.

– Nakon istorijskog turnira 1978. u glavnom gradu Јugoslavije, ovo je drugi put da je naša zemlja domaćin. Osvajanje medalje na svjetskom bokserskom prvenstvu je san svih boksera. I to je u našoj prirodi – da nikad ne prestajemo dok se naši snovi ne ostvare – rekao je Borovčanin.