latinica  ћирилица
25/10/2021 |  07:33 ⇒ 07:36 | Autor: SRNA

Vojni udar u Sudanu, premijer u kućnom pritvor (VIDEO)

Vojne snage uhapsile su rano jutros nekoliko pripadnika sudanskog civilnog rukovodstva, javila je televizija Al Hadat, pošto je istaknuta prodemokratska grupa pozvala Sudance da izađu na ulice da se odupru vojnom udaru.
Abdala Hamdok (Foto: picture-alliance/G.Dusaba) -
Abdala Hamdok (Foto: picture-alliance/G.Dusaba)

Porodični izvori rekli su Rojtersu da su vojne snage upale u kuću savjetnika za medije sudanskog premijera Abdale Hamdoka i uhapsile ga.

Vojska nije komentarisala, a sudanska državna televizija emituje program kao što je i uobičajeno.

Pozivajući se na neidentifikovane izvore, Al Hadat javlja da je Hamdok stavljen u kućni pritvor, te da su neidentifikovane vojne snage uhapsile četiri ministra Vlade, jednog civilnog člana vladajućeg Suverenog savjeta i nekoliko guvernera država i šefova političkih partija.

Prema posljednjim informacijama, aerodrom u Kartumu je zatvoren, a međunarodni letovi suspendovani, javio je televizijski kanal Al arabija, nakon informacija o vojnom udaru.

Sudan je na ivici sukoba otkako je neuspjeli vojni puč u septembru izazvao ogorčene optužbe između vojnih i civilnih grupa koje bi trebalo da dijele vlast nakon svrgavanja bivšeg lidera Omara al-Bašira 2019. godine.

Bašir je svrgnut i zatvoren nakon višemjesečnih uličnih protesta.