latinica  ћирилица
25/10/2021 |  09:07 ⇒ 09:18 | Autor: TANЈUG

Sudanski premijer na nepoznatoj lokaciji, odbio da podrži puč (VIDEO)

Sudanski premijer Abdala Hamdok premešten je na nepoznatu lokaciju nakon što je odbio da izda saopštenje u znak podrške vojnom udaru u toj zemlji, saopštilo je danas sudansko ministarstvo za informacije.
Sudan (foto: news.in-24.com) -
Sudan (foto: news.in-24.com)

Udružene vojne snage koje su držale Hamdoka u kućnom pritvoru vršile su pritisak na njega da izda saopštenje podrške, saopštilo je to ministarstvo, a prenosi Rojters.

Širom prestonice Kartuma je danas raspoređena teško naoružana vojska i paravojne snage, čime je ograničeno kretanje civila, dok su demonstranti koji su nosili nacionalnu zastavu palili gume u različitim dijelovima grada.

Vojska je uhapsila većinu članova sudanske vlade i veliki broj lidera provladinih stranaka, javio je Rojters, pozivajući se na tri izvora.

Televizija Al Hadat, sa sedištem u Dubaiju, javila je o hapšenju četiri člana vlade, jednog člana Suverenog savjeta (kolektivni šef države), kao i nekoliko partijskih lidera i guvernera sudanskih oblasti.

Ministarstvo informacija je saopštilo da je vojska uhapsila jednog civilnog člana Suverenog savjeta i članove vlade, i da ih je odvela na nepoznatu lokaciju.