latinica  ћирилица
25/10/2021 |  09:26 ⇒ 10:32 | Autor: TANЈUG

No Borders Orchestra održao koncert u Muzeju Јugoslavije

No Borders Orchestra, simfonijski orkestar koji okuplja muzičare iz nekadašnjih jugoslovenskih republika, održao je koncert u Muzeju Јugoslavije.
No Borders Orchestra održao koncert u Muzeju Јugoslavije - Foto: TANЈUG
No Borders Orchestra održao koncert u Muzeju ЈugoslavijeFoto: TANЈUG

Beogradski nastup je bio ujedno završnica regionalne turneje, pod nazivom No Return to Normality i uslijedio je poslije uspješnih koncerata u Rijeci, Zagrebu, Sarajevu, Mariboru i Novoj Gorici.

Cilj ove turneje NBO želi da inspiriše ljude da razmisle o vremenu nakon pandemije.

- Samim nazivom turneje No Return to Normality želimo da poručimo da normalnost koju smo živjeli prije pandemije zapravo nije bila normalna i kako ne bi trebalo da težimo povratku u takav svijet. Potrebna nam je promjena na bolje. Upravo zbog toga, sve kompozicije u okviru našeg repertoara na ovoj turneji odražavaju transformaciju. Muzikom šaljemo poziv svima da je promjena neophodna - rekao je Premil Petrović, umjetnički direktor NBO u najavi koncerta.

Koncert u Beogradu otvorio je izvođene jednog od najznačajnijih dela američke minimalističke muzike 20. vijeka, kompozicija "Shaker Loops" kompozitora DŽona Adamsa.

Publika je imala prilike da čuje i kompoziciju Maksa Rihtera: "Vivaldi recompsed" u kojoj kao solista nastupa Vladimir Kostov, violinista i koncert majstor Makedonske filharmonije.

Na programu koncerata bio je i ''Metamorphosen'' Riharda Štrausa, kao i porudžbina NBO-a od hrvatskog kompozitora Ivana Božičevića Rethink! Trailer.

NBO je osnovan kao nevladina organizacija u Beogradu i Berlinu sa ciljem iniciranje pozitivnih društvenih promjena kroz kreativnu saradnju.

Tražeći načine za dekonstrukciju i transformaciju društva, zagovarajući pozitivne promjene i angažujući društva da postanu inkluzivnija, interkulturna, demokratska i otvorena, NBO služi kao platforma za prevazilaženje nacionalizma, rasizma, ksenofobije, homofobije i krvavog nasljeđa prošlosti u regionu zapadnog Balkana i šire.

NBO je jedini orkestar sa prostora bivše Јugoslavije koji je potpisao eksluzivni ugovor sa Universal Music i snimio CD za Deutshe Grammophon, najprestižniji brend za klasičnu muziku u svijetu.