latinica  ћирилица
25/10/2021 |  11:44 | Autor: sputniknews.com

Snažna oluja pogodila Kaliforniju (VIDEO)

Snažna oluja pogodila je sjevernu Kaliforniju, stvarajući klizišta i obarajući dalekovode, a u San Francisku je duvao izuzetno jak vjetar, nakon čega se nevrijeme pomjerilo južnije.
Nevrijeme pokrenulo klizište u Kaliforniji (Foto: Noah Berger/AP) -
Nevrijeme pokrenulo klizište u Kaliforniji (Foto: Noah Berger/AP)

Očekuje se da će do 25 centimetara kiše pasti na zapadnoj obali SAD, rekao je američki meteorolog Mark Čenard iz Nacionalne meteorološke službe, prenio je Rojters.

- Ovo je atmosferska rijeka koja se već kreće kroz sjevernu Kaliforniju - dodao je, opisujući oluju kao "ciklon-bombu", intenzivnu meteorološku pojavu zbog koje vazdušni pritisak brzo pada.

Povećana je prijetnja od poplava, a većina pogođenog regiona je ovog ljeta iskusila ekstremnu sušu, prema ocjeni Američkog centra za praćenje suše.

- Tu su bili požari, sada se tu nalaze ''ožiljci'' od požara, pa će tu voda proteći brže, tako da je na tim mjestima najveći rizik od poplava. U tim oblastima može doći do poplava koje mogu ugroziti živote - dodao je Čenard.

U San Francisku je vjetar dostizao brzinu od oko 80 kilometara na sat i izazvao je nestanak struje u obližnjem Sakramentu, gdje su stanovnici fotografisali i kačili na društvene mreže prizore oborenih stubova, koji su razbijali auotmobile i blokirali puteve, dodaje se.

Iz Hitne službe Sakramenta poručili su građanima na Tviteru da ne zaborave da nikad ne voze kroz vodu.

Na višim nadmorskim visinama se očekuje i snijeg, dodao je Čenard.

- Ovo je vrlo impresivan olujni sistem. Dešava se danas i nastaviće se i sutra. Postepeno će se pomjerati južno, ka centralnoj Kaliforniji, tokom noći i sutra - naglasio je.