latinica  ћирилица
25/10/2021 |  12:00 ⇒ 13:42 | Autor: SRNA

Petričević potpisao ugovore sa 50 privrednika

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević potpisao je danas ugovore sa 50 privrednih subjekata o dodjeli podsticajnih sredstava za direktna ulaganja.
Vjekoslav Petričević (Foto: Vlada Srpske) -
Vjekoslav Petričević (Foto: Vlada Srpske)

Petričević je nakon potpisivanja rekao novinarima da su danas ugovore potpisali sa privrednim subjektima sa područja Birča, Bijeljine, Hercegovine i Sarajevsko-romanijske regije iz svih industrijskih grana, od tekstila, metalne, drvoprerađivačke industrije, a koji su najveći učesnici u razvoju privrede Republike Srpske.

Petričević ističe da je kroz ovaj projekat podrške za 207 privrednika u Republici Srpskoj za nabavku novih tehnologija i opreme otvoreno 330 novih radnih mjesta, a Ministarstvo je za ove namjene obezbijedilo sedam miliona KM. Projekat se realizuje sredstvima Svjetske banke.

- To su radna mjesta koja su dobro plaćena, jer se radi na modernim mašinama i savremenim tehnologijama koje zahtijevaju procese obuke što utiče na kvalitetnije plaćena radna mjesta - pojasnio je on.

Ministar je naglasio da će isti uslovi javnog poziva biti i za iduću godinu, a da će Ministarstvo nastojati da obezbijedi više sredstava - između 10 i 15 miliona KM.

Petričević ističe da se svaka uložena marka za nabavku novih tehnologija može višestruko vratiti kroz budžet, a prije svega kroz zapošljavanje.

- Drago mi je da smo danas imamo priliku da se međusobno upoznaju i privrednici, a i mi kao resorno ministarstvo da imamo direktan kontakt sa njima - rekao je on i dodao da će i u budućnosti biti otvoreni za saradnju.

Petričević je dodao da resorno ministarstvo, zajedno sa Unijom udruženja poslodavaca i Privrednom komorom Srpske, radi na programu ekonomske politike za iduću godinu i siguran je da će kroz jedan takav odnos stvarati bolje uslove i određenim mjerama Vlade Republike Srpske uticati na privredni rast, koji je zabilježen i za devet mjeseci ove godine i cilj je da tako ostane iduće godine.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić istakao je dobru saradnju gradske uprave i Vlade Republike Srpske, a u ovom slučaju sa Ministarstvom privrede i preduzetništva.

Ćosić je naglasio da su privrednici sa ovog područja investirali 12 miliona KM od ukupno 64 miliona, a 207 privrednika je konkurisalo iz cijele Republike Srpske.

On kaže da je sa ministrom dogovoreno da Ministarstvo iduće godine učiniti dodatni napor da Vlada uveća iznos ovih sredstava, a gradska uprava će se sa Gradskom razvojnom agencijom potruditi da odmah u januaru animiraju jedan broj privrednika sa područja grada Istočno Sarajevo da kvalitetno ispune svoje aplikacije i da obezbjede dio sredstva za nova ulaganja, što će rezultirati uvođenjem novih tehnologija i zapošljavanjem novih radnika.

Direktor firme "Novoform" iz Bijeljine Predrag Bajić, koja se bavi proizvodnjom unutrašnjih sobnih vrata, vanjske stolarije i enterijerskog namještaja, zahvalio se nadležnom ministarstvu i Vladi Republike Srpske što su obezbjedili sredstva za podsticaj, koja im mnogo znače.

On je naglasio da se ovim poslom bave već 23 godine i nalaze svoje tržište u Austriji, Njemačkoj i Švajcarskoj i postoji tendencija rasta tržišta.

Bajić kaže da oni izvoze finalni proizvod, a virus korona usporio je njihove aktivnosti, ali će im ova sredstva dobro doći za investicije u novu opremu, povećanje kapaciteta i zapošljavanje radne snage koja je danas deficit.

Direktor akcionarskog društva za proizvodnju pozamanterije "Novi elastik" Vlasenica Јelena Pepić zahvalila je Vladi Republike Srpske i resornom ministarstvu na pruženoj podršci kroz direktne investicije i ulaganja u proizvodnju, razvoju novih tehnologija i novom zapošljavanju.

Pepićeva je naglasila da je ovim projektom Vlada Srpske omogućila i malim preduzećima tekstilne industrije da investraju, proširiju svoju proizvodnju, jačaju konkurentnost i dodatno zapošljavaju.

Ona ističe da je "Novi elastik" Vlasenica malo preduzeće sa petnaestak zaposlenih, ali imaju tradiciju oko 60 godina i od 2008. godine su u vlasništvu Vlade Republike Srpske.

- Projektom smo predvidjeli nabavku nove mašine za fine trake, čipke, elastične i neelastične trake - rekla je ona i izrazila nadu da će Vlada i Ministarstvo i u budućnost realizovati projekte za podršku privrednom sektoru kao nosiocu razvoja Srpske.