latinica  ћирилица
25/10/2021 |  12:17 ⇒ 13:31 | Autor: RTRS

Dodik: Razgovaraćemo sa svima osim sa Šmitom (VIDEO)

Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH rekao je danas na konferenciji za novinare da će u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH razgovarati sa svima, osim sa Kristijanom Šmitom, koji nije legitimno imenovan za visokog predstavnika, a kojeg ne priznaje niti Savjet bezbjednosti.
Milorad Dodik -
Milorad Dodik

- Odjednom sada hoće da razgovaraju, a mi nećemo. Hoćemo razgovarati sa svima, osim sa Šmitom. Sa Šmitom ne želim razgovarati ni u formi privatnog lica. Dok god Šmit ne bude imenovan u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija, za nas nema nikakav legitimitet - istakao je Dodik.

Dodik je podsjetio da je Srpska tražila da se reguliše rad Ustavnog suda zakonom o Ustavnom sudu kako je to u svim zemljama.

- I šta smo dobili - Ustavni sud u kojem presuđuju tri stranca i dva muslimana, i donose odluke o tome da oduzmu zemljište i šume Srpske, a isto vlasništvo nad šumama i zemljištem ostaje na prostoru Federacije BiH i Brčko distrikta - rekao je Dodik.

On je pojasnio i da će srpski predstavnici prisustvovati Parlamentarnoj skupštini BiH samo iz jednog razloga.

- Idemo na sjednicu da podržimo inicijativu da se smjeni neodgovorni ministar odbrane BiH Sifet Podžić. To je poruka i lideru SDS Mirku Šaroviću i ostalima iz opozicije kako to izgleda, ako hoćeš nešto da uradiš, a da od njih nešto očekuješ - dodao je Dodik.

Istakao je da će SNSD u četvrtak na Palama održati sjednicu Glavnog odbora, te se zahvalio koalicionim parterima koji stoje na braniku Srpske.