latinica  ћирилица
25/10/2021 |  12:41 ⇒ 12:59 | Autor: TANЈUG

Sudan: Proglašeno vanredno stanje, raspuštena vlada (VIDEO)

Predsjedavajući vladajućeg Suverenog saveta u Sudanu general Abdel-Fatah Burhan proglasio je danas vanredno stanje u zemlji i raspustio prelazni Suvereni savjet i vladu, nekoliko sati nakon što su njegove snage uhapsile premijera Abdala Hamdoka i druge vladine zvaničnike.
Vojni puč u Sudanu (Foto: Mahmoud Hjaj - Anadolu Agency) -
Vojni puč u Sudanu (Foto: Mahmoud Hjaj - Anadolu Agency)

Burhan je najavio da će izbori u Sudanu biti održani u julu 2023. godine, a da će do tada na čelu zemlje biti nova tehnička vlada.

On je, obraćajući se putem televizije, saopštio da raspušta vladajući Suvereni savjet, kao i vladu predvođenu Hamdokom.

Burhan je rekao da su sukobi među političkim frakcijama podstakli vojsku da interveniše u zemlji, prenosi AP.

Naveo je i da je privremeno obustavljen rad radne grupe za borbu protiv korupcije, dodaje Rojters.

Najmanje 12 ljudi je povrijeđeno u sukobima koji su danas izbili između sudanskih vojnika i građana koji protestuju protiv vojnog puča, koji su pokušali da se približe zgradi generalštaba u Kartumu, saopštio je ranije ljekarski komitet na svojoj Fejsbuk stranici.

Demonstranti su prethodno prošli barikade i ušli u ulicu koja okružuje sjedište vojske u Kartumu, prenijela je televizija Al-Džazira.

Sudanski premijer Abdala Hamdok premješten je na nepoznatu lokaciju nakon što je odbio da izda saopštenje u znak podrške vojnom udaru u toj zemlji, navelo je sudansko Ministarstvo informisanja.

Vojska je uhapsila većinu članova sudanske vlade i veliki broj lidera provladinih stranaka, izjavila su tri izvora.

Ministarstvo informisanja Sudana na Fejsbuku je objavilo da je premijer sada pozvao ljude da podrže vladu.Izgleda i da je vojska preuzela kontrolu nad sjedištima državne televizije i radija, a ograničen je i pristup internetu.

Sudan bi sada trebalo da je u periodu tranzicije u kojoj civili i vojni lideri vladaju zemljom preko zajedničkog tijela, kolektivnog šefa države, poznatog kao Suvereni savjet, ali su ove dvije grupe javno u sukobu.

foto: news.in-24.com

Kako je došlo do vojnog puča u Sudanu?

Vojni puč u Sudanu posljedica je nepovjerenja između vojske i civilnih lidera, koji dijele vlast od avgusta 2019. godine, nakon svrgavanja predsjednika Omara el-Bašira ranije te godine, piše Bi-Bi-Si.

El-Bašira je svrgnula s vlasti vojska, ali su masovni ulični protesti bez presedana primorali generale da ispregovaraju plan koji je imao za cilj prelazak na demokratsku vladu.

Sudan bi sada trebalo da je u periodu tranzicije u kojoj civili i vojni lideri vladaju zemljom preko zajedničkog tijela, kolektivnog šefa države, poznatog kao Suvereni savjet, ali su ove dvije grupe javno u sukobu.

Vojska je, prije nego što je dogovorena demokratska tranzicija, otvorila u junu 2019. godine vatru na učesnike protesta u prestonici Kartumu, a tom prilikom ubijeno je 87 ljudi.

Tenzije u zemlji pogoršale su se nakon neuspješnog pokušaja puča prošlog mjeseca.

Proteklih nekoliko nedjelja u zemlji su održani protesti u kojima se tražilo od vojske da preuzme vlast, kao i velike demonstracije tokom kojih je iskazana podrška premijeru.

Učesnici protesta naklonjeni vojsci optužili su vladu da nije uspjela da oživi nacionalno bogatstvo, u vrijeme kada su sve prisutnije nestašice hljeba.

I potezi Hamdoka usmjereni ka reformi ekonomije, koji uključuju smanjenje subvencija za gorivo, pokazali su se među pojedincima kao nepopularni.