latinica  ћирилица
25/10/2021 |  13:49 ⇒ 13:50 | Autor: Agencije

Film "Tabija" kandidat BiH za Oskara

Kandidat BiH u kategoriji Najbolji međunarodni dugometražni film za nagradu Oskar Američke akademije filmske umjetnosti i nauke (AMPAS) je film "Tabija" reditelja Igora Drljače.
Film "Tabija" (Foto: Agencije) -
Film "Tabija" (Foto: Agencije)

Udruženje filmskih radnika BiH organizovalo je izbor te je komisija u čijem su se sastavu našli producenti, reditelji, scenaristi i montažeri: Damir Ibrahimović, Elma Tataragić, Nedžad Begović, Zijad Mehić, Ines Tanović, Bojana Vidosavljević, Predrag Solomun, Sabrina Begović Ćorić, Alem Babić i Melina Alagić, glasanjem odlučila o bh. kandidatu.

Film "Tabija" je svjetsku premijeru imao na Filmskom festivalu u Berlinu.

Priča je to o Sarajliji Faruku, još uvijek tinejdžeru, koji pokušava da se dokaže lokalnom mafijašu i traži tinejdžerku koja će raditi za njega. Sve se mijenja kada upozna Monu i zaljubi se u nju.

"Tabija" bi mogla biti bajka - momak upoznaje djevojku - ali i početak more, i za Faruka i za Monu.

Uloge u filmu ostvarili su Pavle Čemerikić, Sumeja Dardagan, Јasmin Geljo, Kerim Čutuna, Alban Ukaj, Јelena Kordić Kuret, Bilal Halilović, Irena Mulamuhić, Hasija Borić, Farah Hadžić, Ermin Bravo, Dragana Varagić, Izudin Bajrović, Muhamed Hadžović, Maja Saklić, Sanin Milavić, te pokojni Dragan Јovičić.